L’Ajuntament d’Igualada col·labora en la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Aquest dissabte, l’esdeveniment organitzat pel col·lectiu “Eixarcolant” tornarà a mostrar les possibilitats culinàries de plantes desconegudes

Un any més, el Col·lectiu Eixarcolant organitza la Jornada Gastronòmica de les  Plantes Oblidades, que arriba a la 6ª edició. L’esdeveniment, que compta amb la  col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada tindrà lloc aquest dissabte 2 d’octubre i  oferirà als visitants més d’un centenar d’activitats repartides en 12 blocs temàtics:  xerrades tècniques, fira de productes silvestres i varietats tradicionals amb una  setantena d’expositors, tallers familiars i tallers per adults, tasts, sortides  etnobotàniques, dinar silvestre, etnobotànica en directe, xerrades aplicades, activitats  infantils, actuacions musicals, píndoles etnobotàniques.  

La Jornada compta, també, amb la participació de més de 150 voluntaris i voluntàries  vinguts d’arreu del país. Segons Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant  “aquestes dades indiquen la consolidació i atractiu de la Jornada, i posen de relleu la  necessitat de potenciar-la per tal que esdevingui any rere any un motor de canvi del  model productiu i de consum”. I és que un dels objectius principals d’aquesta Jornada  és donar veu als coneixements tradicionals transmesos de generació en generació per  tal que, degudament actualitzats, esdevinguin els fonaments indispensables a partir  dels quals innovar i transformar la manera mitjançant la qual produïm i consumim  aliments. Jana Peters, coordinadora de la Jornada, afirma que “cal conèixer tot el  potencial de les espècies silvestres comestibles i les varietats tradicionals per tal de  poder aprofitar de forma eficient i sostenible els recursos que ens ofereix l’entorn, fet  indispensable per avançar vers la sobirania alimentària, per afrontar l’emergència  climàtica, i per combatre el despoblament rural”.  

La 6a Jornada Gastronòmica de les plantes Oblidades ofereix als visitants l’oportunitat  de descobrir de forma vivencial, gràcies a les més de 100 activitats programades, els  usos d’un gran nombre d’espècies i varietats que, si bé són desconegudes per la  majoria, poden tenir un gran nombre d’aplicacions en el dia a dia, per exemple en  l’àmbit culinari. L’edició d’enguany reunirà més d’un centenar d’experts en matèria de  plantes silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals, que seran els  encarregats de donar vida als 12 grans blocs temàtics en els quals s’estructuren les  activitats.  

El regidor de Promoció de la Ciutat, Miquel Vives, ha posat “en valor l’atracció  d’aquesta Jornada que situa al mapa Igualada i que creix any rere any no només en  dimensió sinó també en qualitat”. Vives ha destacat el fet que la Jornada arriba el cap  de setmana després de FirAnoia, “una mostra més que Igualada és una ciutat via, amb  un teixit econòmic, associatiu i productiu que és ven viu que atrau visitants cada  setmana”.

Totes les persones interessades en assistir a la Jornada poden consultar i descarregar  el programa detallat a la web del Col·lectiu Eixarcolant. Les activitats es  desenvoluparan al llarg de tot el dissabte 2 d’octubre, al pati de les Escolàpies, al  Teatre de l’Ateneu, a la plaça de l’Espai Cívic Centre i a les places i carrers adjacents.  Moltes de les activitats són de participació lliure, si bé algunes requereixen inscripció  prèvia. Tota la informació es troba disponible a la pàgina web www.eixarcolant.cat, on  es poden realitzar les inscripcions per aquelles activitats que ho requereixin.