Desarticulat un grup criminal que estafava persones d’edat avançada

Haurien aconseguit prop de 50.000 euros en tres mesos

Detingut. Imatge pròpia
Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que estafava persones d’edat avançada fent-se passar per empleats de la seva entitat bancària. En total s’han detingut vuit homes als quals se’ls acusa dels delictes d’estafa continuada, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. Després de declarar davant del jutge, el presumpte líder de l’organització ha ingressat a presó provisional. La resta han quedat en llibertat amb càrrecs. Amb aquests fets els estafadors haurien aconseguit prop de 50.000 euros en tres mesos.
Segons expliquen els Mossos la investigació va començar el juny quan es va detectar que s’havien produït tres fets consecutius en una mateixa localitat en pocs dies. A l’agost es va detenir el presumpte líder del grup, com a conseqüència d’un altre fet delictiu. Arran de l’arrest la policia va tenir informació que relacionava l’organització amb les estafes i la seva participació en un total de 29 casos.

La investigació va permetre als Mossos esbrinar que, a causa d’una activitat professional anterior, un dels integrants del grup havia obtingut informació relacionada amb dades de caràcter personal de diverses persones. Això els permetia fer-se passar per empleats de l’entitat bancària de les víctimes i realitzar trucades per alertar-les que havien estat objecte d’un càrrec fraudulent al seu compte corrent. El fet que els seus interlocutors disposessin de dades de caràcter personal els donava credibilitat.

Aleshores, afegeixen al comunicat, els demanaven més dades relacionades amb els seus comptes, suposadament per poder fer les gestions per retornar-los els diners que els havien sostret. Un cop aconseguides, les utilitzaven per comprar dispositius electrònics de gamma alta, principalment mòbils i tauletes, que posteriorment revenien a un preu per sota de mercat amb la finalitat d’obtenir diners en metàl·lic. En altres ocasions feien traspassos de diners des del compte de la víctima a altres comptes. Amb aquests fets els estafadors haurien aconseguit prop de 50.000 euros en tres mesos.

El perfil de les víctimes

Les víctimes, principalment d’edat avançada, vivien a Catalunya tot i que també n’hi trobem en altres punts de l’Estat. En la majoria de casos l’estafa se situava entre els 1.000 i els 7.000 euros, encara que fins i tot hi ha un cas de sol·licitud d’un préstec de 10.000 euros que la mateixa entitat bancària va aturar per la desconfiança que els va generar l’operació.

Els rols dels integrants de l’organització estaven perfectament delimitats: el líder era el cervell del grup i qui havia dissenyat l’estafa i la seva posada en escena. En un segon nivell s’hi situaven tres membres del grup que seleccionaven les víctimes i s’encarregaven de fer les trucades amb la finalitat d’obtenir les dades d’interès per executar l’estafa. També compraven els dispositius electrònics que es revenien posteriorment. En el tercer nivell hi havia els quatre integrants restants, que feien del que es coneix com a ‘mules econòmiques’, és a dir, feien les extraccions de diners en caixers automàtics i disposaven de comptes corrents als quals podien fer les transaccions des dels de les víctimes.

El passat 28 d’octubre agents del Grup d’Estafes de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord, juntament amb Mossos de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Berga, van fer dues entrades i escorcolls a la localitat de Berga, en els domicilis de tres dels arrestats. Hi van trobar diversos dispositius electrònics com mòbils o tauletes, dos patinets elèctrics i material informàtic.