Reus rep gairebé un 40% més de turistes aquesta Setmana Santa

La temporada turística de Setmana Santa a la ciutat ha tancat amb un resultat positiu i un increment significatiu d’un 39,94% del nombre de visitants als espais patrimonials de la ciutat respecte el mateix període de l’any de l’any passat. D’aquesta manera, un total de 4.954 persones han visitat els diferents espais entre el 15 d’abril i el 22 d’abril, un període en el qual el 2018 Reus va atraure a 2.975 turistes.

L’Agència de Promoció de Ciutat «Reus Promoció» ha intensificat durant la passada Setmana Santa la seva activitat turística i de promoció de ciutat ampliant els serveis que ofereix als visitants i ciutadans. D’una banda, es van ampliar els horaris de visita al patrimoni de la ciutat, i des de les dues oficines de turisme es va promocionar el programa d’actes de la Setmana Santa així com les visites guiades i altres activitats turístiques que es realitzen a la ciutat durant aquells dies.

Visites al patrimoni gestionat per Reus Promoció
Pel que fa els llocs visitables, que van ampliar els seus horaris d’obertura al públic amb motiu de les vacances, les dades recollides durant aquest període són les següents:

Gaudí Centre
L’espai d’interpretació d’Antoni Gaudí va mantenir pràcticament el mateix nombre de visitants que la Setmana Santa de 2018, amb un total de 1.909 visitants. Un dels elements que han centrat l’interès dels turistes ha estat el nou Espai Park Güell, amb l’estrena de la nova maqueta recentment estrenada.

Pel que fa a les procedències d’aquestes persones, un 25% ha vingut de Catalunya; un 34% de la resta Estat espanyol, i un 41% de visitants internacionals.

Dels turistes que han vingut de Catalunya, destaquen els visitants de la demarcació de Barcelona, que han estat un 80%.

Els visitants espanyols, han suposat un 34% del total, destacant molt especialment els procedents, per aquest ordre, del País Basc (17%), de la Comunitat de Madrid (16%), i finalment, de la Comunitat Valenciana (13%).

Els visitants estrangers han estat un 41% del total, destacant notablement els procedents de França (58%), d’Alemanya (12%), del Regne Unit (7%) i finalment de Rússia en un 5%.

Respecte l’any passat hi ha hagut un increment notable de públic francès atès que aquest any la Setmana Santa ha coincidit amb les vacances al seu país. També ha estat destacable la presència de turistes russos.

Casa Navàs
Les visites a la Casa Navàs han estat de 1.288 persones en total, respecte les 210 que la van visitar el 2018. Això suposa un increment notable respecte l’any passat atesa la nova proposta d’obertura de l’espai modernista de la ciutat.

Pel que fa a procedències, la majoria de visites han estat catalanes, amb un 68% del total, i majoritàriament de la demarcació de Barcelona. De la resta de l’Estat espanyol han visitat Casa Navàs un 21% de persones i de l’estranger, l’11% restant.

Pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata
L’espai modernista del Pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata ha experimentat un creixement de turistes, amb un 13% més de visitants que l’any passat. Durant la Setmana Santa l’han visitat 786, respecte els 682 de l’any anterior.

Si tenim en compte les procedències, la tendència és la mateixa que en la resta d’espais, amb un 70% de turistes provinents de Catalunya; un 23% de la resta Estat espanyol, i finalment, un 7% de visitants internacionals.

De Catalunya, destaquen els visitants de la demarcació de Barcelona 43%, i un 15 % de les comarques de Tarragona.

Els visitants espanyols, han suposat un 23% del total, destacant molt especialment els procedents, per aquest ordre, el País Basc (15%), la Comunitat Valenciana (14%) i la Comunitat de Madrid (13%),

Els visitants estrangers han estat un 7% del total, destacant notablement els francesos (51%) i els procedents d’Alemanya (23%).

Campanar
L’espai patrimonial del Campanar va ser visitat per un total de 681 persones, fet que suposa un increment del 62% respecte a l’any passat (381) amb una presència molt important de visitants catalans de proximitat, que ha suposat un 66% del total. Cal remarcar que majoritàriament han estat ciutadans de Reus, en un 47%, i els que van procedir de la demarcació de Barcelona suposen un 40%.

Els visitants espanyols, han suposat un 19% del total, destacant molt especialment els procedents, per aquest ordre, del País Basc (31%), de la Comunitat Valenciana (16%) i finalment de les Illes Balears (11%).

Els visitants estrangers han estat un 15% del total, destacant notablement els francesos (60%) i els alemanys (21%).

Ruta del Modernisme
Un total de 102 persones van realitzar la visita guiada a la Ruta del Moderisme «Reus 1900». Aquesta ruta, que es va iniciar el passat mes de juny, habitualment es realitza els dissabtes al matí, i atesa la bona acollida que té, es va fer una planificació especial per a aquestes dates de la Setmana Santa, ampliant-ho a dijous i divendres al matí, i el dissabte en horari de matí i tarda.

La majoria de persones que han fet la visita guiada prové de Catalunya (en un 75%), de l’Estat espanyol (un 20%) i, finalment, hi ha hagut un 5% de visitants estrangers. En aquest cas, si tenim en compte la procedència de visitants catalans, destaquen els provinents de la demarcació de Barcelona (un 56%) i també de Lleida (en un 22%).

«La Casa del Vermut i el Vi»
Una de les novetats d’aquesta Setmana Santa ha estat la incorporació en els espais visitables de la nova Casa del Vermut i el Vi que ha atret l’atenció de curiosos i visitants, majoritàriament de la mateixa ciutat de Reus (un 60%). Des de dimarts 16 al dilluns 22, han passat un total de 250 visitants per la «Casa del Vermut i el Vi», el nou espai ubicat a una part de la planta baixa de l’edifici central de l’Estació Enològica, on s’informa de l’oferta turística de la ciutat i de les activitats que es poden realitzar al voltant del vermut.

Polsera Visit Reus
Pel que fa a les vendes de la polsera Visit Reus, després de la valoració de les dades d’aquesta Setmana Santa, es pot comprovar que és un producte consolidat, ja que per aquestes dates se n’han venut un 25% respecte l’any passat.

Consultes a les oficines de turisme de turisme
Del total de les consultes, un 83% corresponien a turisme de proximitat, català i espanyol i la resta a visitant internacional.

El 84% de les consultes estaven relacionades amb el turisme cultural a la ciutat i d’aquestes, un 23% corresponien al Gaudí Centre, un 25 % a la Ruta del Modernisme, un 30% a l’Institut Pere Mata i un 43% la Casa Navàs. Un 5% dels visitants es va interessar per la Ruta del Vermut de Reus, per la recent obertura de l’Estació Enològica, i finalment, per les processons de Setmana Santa.

Com a curiositat, els dies de més afluències de públic ha estat el dissabte de la Setmana Santa pel que fa al Pere Mata, al Campanar o a la Ruta del Modernisme. En canvi, al Gaudí Centre, el dia amb més visitants va ser el dilluns dia 22, el Dia de la Mona, amb 323 persones en un mateix dia concentrades en l’horari d’obertura de l’espai al matí.