De Reus a Lesbos: roba pels refugiats dels camps de Kara Tepe i Moria

L’associació independent EAE ha fet una recol•lecta de més de 5.200 quilograms de roba per fer-la arribar als refugiats

‘From Reus to Hellas’. Aquest nom es materialitza ara amb l’última campanya de recollida de roba de l’associació Educa Aprèn Esport (EAE). Més de 5.200 quilograms de roba viatjaran ara des de Reus fins a Lesbos per ajudar als refugiats que es troben als camps de Kara Tepe i Moria a fer front a la temporada de fred. Aquest tercer projecte, i el més recent de l’entitat, s’ha organitzat en menys de dues setmanes. El director de l’associació, Jordi Cervera, explica que els va arribar la notícia de què havien aparegut tres nens morts a una platja de Lesbos, dos dels quals mostraven signes d’hipotèrmia i no d’ofegament. Aquest fet va activar el xip d’EAE per realitzar de nou una campanya que, com a mínim, ajudi a combatre aquesta situació.

Així doncs, des de fa poc més d’una setmana EAE va iniciar aquest projecte amb punts de recollida de roba a tota la demarcació de Tarragona, “des del Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Vinyols, Riudoms fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Reus, Cambrils i Salou”, explica el director. En total, més de 5.200 quilograms de roba que hauran de repartir-se en tres viatges, d’unes 80 caixes cadascun. Tant el director com Maxi González, un altre membre de l’entitat, asseguren que és molt més del que esperaven, i en un temps rècord. “En una setmana i mitja ens hem trobat amb els punts de recollida saturats, ja no cabia més roba”, apunta Cervera.

Per aquest motiu, els membres de l’associació van començar a buscar la forma de transportar tota aquesta roba i fer-la arribar com més aviat millor a Lesbos. “En un principi, la nostra intenció era pagar la meitat del trajecte”, explica Cervera, “però una quan vam contactar amb l’empresa Ekol –continua relatant– va decidir fer-se càrrec de tot el desplaçament pel tipus de causa de la campanya”. Ahir mateix, 29 de novembre, alguns dels nois d’EAE carregaven un tràiler que té previst arribar a Lesbos el pròxim diumenge, on ja estaran esperant Jordi Cervera i Maxi González per poder entregar tota aquesta roba en mà als refugiats que tant ho estan necessitant.

L’associació EAE es va crear arran d’un grup d’estudi d’un Grau Superior de Socorrisme. Els companys van veure en la seva feina una oportunitat d’ajudar a Lesbos quan tot just va esclatar la gran crisi dels refugiats. Així doncs, EAE ja ha realitzat dues campanyes més amb anterioritat, una el 2016 i una altra el maig de 2017. En aquests dos casos es van desplaçar fins a l’illa grega, on van centrar la seva tasca a ensenyar als nens dels camps de refugiats a nedar i, la segona vegada, també en fer vigilància nocturna, segons relata Maxi González.

Iniciatives i projectes de futur

El que va néixer com només un projecte, ‘From Reus to Hellas’, ara s’està formalitzant en aquesta associació independent que ja té marcats al calendari diversos projectes de futur. La iniciativa més propera és tornar a Lesbos per educar des de l’esport als més petits,  com explica González. Però, aquesta vegada per una temporada més llarga. “Normalment hem anat per curts períodes de temps, 15 o 20 dies; aquesta vegada volem fer un viatge de llarga estada allà”. González parla d’un any aproximadament, però per això cal l’ajuda de voluntaris que vulguin desplaçar-se fins a l’illa, de manera que “cada 15 o 20 dies es puguin fer canvis de monitors i assegurar així una base esportiva a Lesbos”.

D’altra banda, i aprofitant la formalització de l’entitat, el director parla també de diversos projectes arreu del món. “Estem analitzant tot el panorama internacional per no limitar-nos a Lesbos”, apunta Cervera, tot i que assegura que la tasca a Lesbos se seguirà duent a terme com el seu “projecte insígnia”.

“La Comunitat Europea no està a l’alçada”

Durant la càrrega del tràiler, va estar-hi present la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella. Vilella va felicitar la tasca d’aquesta entitat reusenca, destacant l’important paper de la ciutadania en la promoció de la solidaritat. “Entenem que és responsabilitat de tots”, pronunciava Vilella, tot i que lamentava que “les necessitats són moltes i és evident que en aquest cas la Comunitat Europea no està a l’alçada”, a la qual cosa va afegir que per això els ciutadans sí han d’estar-ho.