Quaranta parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al local d’assaig dels Xiquets de Reus i van gaudir de la xerrada sobre el fet casteller a càrrec del David Sanz, membre de la colla castellera, i d’un taller de castells

Divendres passat, es van formalitzar quaranta parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) a la sessió de presentació de la trenta-setena edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus.

Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus, va inaugurar la sessió de presentació de les parelles i va agrair a tothom l’assistència i la implicació en el programa.

Al seu torn, M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, va destacar la importància d’aquest programa, en l’extensió de l’ús social del català, i va donar les gràcies a David Sanz, membre de la colla dels Xiquets de Reus, per oferir-se a dur a terme una introducció al fet casteller per a voluntaris i aprenents.

David Sanz es va posar els assistents a la butxaca amb la seva xerrada, que va abraçar des de l’origen dels castells fins a l’actualitat. Aquesta presentació va suscitar moltes preguntes i curiositats, tant entre voluntaris com entre aprenents.

Després, les tècniques responsables del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es van encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l’experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva. En aquest sentit, van detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l’hora de conversar i van destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del VxL, i aquest mes de febrer es durà a terme cada dimecres a les 18 h a la Taverna Despertaferro, al carrer de Martí Napolità, 7-9.

Finalment, dues membres més dels Xiquets de Reus van ensenyar la zona on els Xiquets de Reus assagen i van dur a terme un petit taller de castells.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.

Les persones que estiguin interessades a col•laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic ([email protected]). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 125.000 parelles.