Més de 180 caminadors a Reus per cloure el “Pas a Pas”

Participants d’equips d’atenció primària de Reus, Tarragona i Salou han fet la ruta dels teatres i han gaudit amb una obra al teatre de Santa Llúcia

Més de 180 caminadors, pacients dels diferents equips d’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona, han quedat avui, dimecres 13 de juny, a Reus, per fer un recorregut per la capital del Baix Camp i cloure la temporada del “Pas a Pas”. Tots aquests participants són caminadors habituals dels diferents programes d’exercici físic implantats per tot el territori, el “Pas a Pas” i l’”Anem a caminar”, i han vingut de: l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Jaume I de Tarragona (29 caminadors), l’EAP de Salou (22), l’EAP de Bonavista-La Canonja (16), l’EAP Reus 1 del CAP Sant Pere (26) i Reus 2 del CAP Sant Pere (12), del barri Sant Josep Obrer de Reus (14), de l’EAP Reus 3 del CAP Llibertat (20), l’EAP Reus 4 del CAP Horts de Miró (35), més els professionals d’infermeria que acompanyaran als caminadors. La cloenda de la temporada 2017-2018 del “Pas a Pas” ha consistit en fer la ruta dels teatres de Reus, visitant els teatres Fortuny, Bartrina i Santa Llúcia i també la Capsa Gaudí. Els caminadors han quedat a les 10 del matí al Parc de Sant Jordi, per iniciar, en tres grups, tres rutes diferents que han acabat totes al Teatre de Santa Llúcia on, a les 12 del migdia, s’ha fet una representació teatral, per tots els caminadors, a càrrec de grup de teatre “Em fa mal tot”. El grup ha estat acompanyat pels professionals d’infermeria dels equips i les coordinadores del programa i ha rebut el suport de representants de les regidories de Salut, de Benestar i de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.

El “Pas a Pas”, més que una activitat física

Però el “Pas a Pas” no és només una activitat física moderada. Els caminadors també tenen l’oportunitat de conèixer les rutes turístiques i culturals de Reus, amb visites a museus i llocs d’interès patrimonial i històric de la ciutat. A més, els participants reben formació amb cursos de salut. A més, el “Pas a Pas” també és un programa comunitari que ajuda a la socialització de pacients que, en alguns casos, són persones que, gràcies a aquest programa, creen amistats i una rutina setmanal per sortir i socialitzar-se. Un altre objectiu d’aquest programa és que els grups de caminadors es tornin autònoms, per tant, que no necessitin el monitoratge dels professionals sanitaris. El “Pas a Pas” pretén ajudar a crear una cultura social d’exercici físic moderat, especialment entre les persones grans.
Aquest programa forma part d’un estudi de recerca i ha assolit, en els darrers anys, diversos premis, ha participat en congressos i ha estat publicat en revistes científiques.