L’Ajuntament es reunirà amb el sector farmacèutic per impulsar el projecte «Guaita veí»

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, es reunirà a principis d’abril amb el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, per donar un nou impuls a la campanya de suport a la gent gran de més de 75 anys que viu sola i pot patir situacions de vulnerabilitat, engegada el mes de maig passat per la regidoria de Benestar Social i la Federació d’Associacions de Veïns de Reus. A través d’aquest projecte, anomenat «Guaita Veí», l’Ajuntament de R eus va rebre 80 alertes durant l’any 2017. Es tracta d’una iniciativa que compta també amb la col·laboració de les regidories de Seguretat Ciutadana i de Participació, Ciutadania i Transparència, així com de la Diputació de Tarragona i les associacions de comerciants la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus.

La campanya està oberta al conjunt de la ciutadania, més enllà de la xarxa on els establiments i els equipaments de la ciutat tenen un paper clau a l’hora d’alertar sobre possibles situacions de vulnerabilitat i risc d’exclusió d’aquest col·lectiu. Per això, l’Ajuntament té un protocol d’actuació i de comunicació interna que s’activa a partir de la recepció d’una alerta ciutadana. Aquest avís genera una atenció per part dels Serveis Socials municipals o de la Guàrdia Urbana, segons els casos.

Així, per exemple, si una farmàcia detecta que una persona gran que de forma habitual va a comprar un medicament fa dies que no hi va, pot, mitjançant una trucada o un correu electrònic, activar el protocol per tal que els Serveis Socials o la Guàrdia Urbana puguin trucar o desplaçar-se al seu domicili per comprovar el seu estat.

Algunes situacions que poden alertar d’un possible cas de vulnerabilitat de la gent gran són si s’absenten dels llocs on tenen una rutina diària, si presenten un deteriorament físic o cognitiu, o si es detecten canvis del seu acompanyant habitual, entre altres. En aquests casos es demana la col·laboració de la ciutadania per activar el protocol municipal.

La iniciativa va dirigida a totes les zones de la ciutat i, de manera especial, als barris on es fa vida comunitària i hi ha establiments i equipaments de referència.

De la mateixa manera, la campanya també s’adreça a qualsevol ciutadà o ciutadana que pugui alertar de situacions d’aquest tipus, a través del número de telèfon 977 010 034 i del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat, gestionats per la Regidoria de Benestar Social, o trucant al número de telèfon 977 01 00 92 de la Guàrdia Urbana.

Les incidències del 2017
L’Ajuntament de Reus ha rebut 80 incidències durant el 2017, que provenen de:

  • Farmàcies: 1
  • Àrees Bàsiques de Salut (ABS): 8
  • Centre d’Atenció Primària (CAP) Marià Fortuny: 23
  • Casals Municipals 5
  • Associacions de veïns: 5
  • Guàrdia Urbana: 20
  • Jutjats: 11
  • Hospital: 9
  • Altres: 3