El programa ‘Pas a pas’ celebra 15 anys caminant per la salut dels ciutadans

La temporada de caminades va des d’octubre de 2018 fins juny de 2019, i es faran fins a 68 rutes diferents

Aquesta primera quinzena d’octubre ha engegat, novament, la quinzena edició del programa d’exercici físic moderat “Pas a Pas”, també conegut com programa de senderisme urbà. Aquest programa nascut inicialment a l’Institut Català de la Salut, concretament en el barri Sant Josep Obrer de Reus, compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus, que col·laborarà amb el programa oferint els serveis d’una tècnica esportiva pertanyent al Consell Esportiu del Baix Camp perquè assessori en diferents aspectes relacionats amb l’exercici físic.

El “Pas a Pas” està format per quatre infermeres referents: Àngels Vinuesa (CAP Horts de Miró), Alicia Reche (CAP Llibertat), i Dolors Jovani i Llorens Peralta (CAP Sant Pere), que formen quatre grups, amb un total de 140 caminadors, que caminaran junt amb la tècnica esportiva del Consell Esportiu del Baix Camp, Dèlia Bros.

Les caminades es fan dos dies a la setmana amb una durada d’una hora i quart. La temporada de caminades va des d’octubre de 2018 fins juny de 2019, i es faran fins a 68 rutes diferents, acumulant un total de més de 500 kilòmetres, coneixent Reus, tot caminant. A més, és un programa d’aprenentatge i formació pels caminadors, que també fan cursos de reanimació cardiopulmonar (RCP) i d’higiene postural, entre altres temes.

Visites culturals
Cal afegir també el valor cultural del programa, que apropa als caminadors a la ciutat de Reus amb visites de museus i llocs històrics. Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, el “Pas a Pas” visita el Museu de Reus, el Refugi de la Patacada, la Bòbila Sugranyes, l’ONCE, ANS educació amb una visita teatralitzada, els Mossos d’Esquadra, els centres cívics de Reus, visites al Círcol i al Centre de Lectura, el Mas Tallapedra, les Aigües de Reus, les Biblioteques Municipals de Reus, etc. A més, es fa una caminada amb els caminadors de Tarragona, cada any en una ciutat.

El Programa “Pas a Pas” també està inclòs en un estudi de recerca, liderat per Roser Pedret, Teresa Basora, Victoria Arija i Felipe Villalobos. L’estudi ha rebut diversos premis en congressos i ha estat publicat a revistes com Health and Quality of Life Outcomes amb l’article “Physical activity, cardiovascular health, quality of life and blood pressure control in hypertensive subjects: randomized clinical trial”.