El Consell Municipal d’Infants presenta al Ple les propostes sobre els drets de la infància

El Consell Municipal d’Infants ha presentat aquest dimarts a la corporació municipal les propostes elaborades durant el curs 2018-2019, centrades en aquesta ocasió en les polítiques orientades a promoure els drets de la infància. Els infants han reflexionat sobre aquesta qüestió i han elaborat propostes perquè l’Ajuntament pugui aplicar-les. El Consell Municipal d’Infants ha presentat les seves propostes en audiència pública a través de 50 representants de de 976 infants de 22 centres de primària reusencs.

Com cada curs, el programa Infants Ciutadans ha estat coordinat per la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística i s’ha desenvolupat entre l’alumnat reusenc de 5è de Primària, el qual ha reflexionat durant tot el curs sobre com millorar la ciutat a partir d’una temàtica i on s’ha potenciat la participació, la convivència i la cohesió per extraure’n propostes de millora que han estat elevades al Ple de l’Ajuntament de Reus i al Govern municipal.

Comissió de treball
Aquest curs han estat 22 centres escolars els que han participat al programa Infants Ciutadans i que han nodrit el Consell d’Infants. Cada escola ha designat dos representants o tres segons les classes per nivell, de manera que un total de 50 nens i nenes han integrat la comissió de treball que seguint el calendari establert va posar en comú les propostes per elaborar el tex t final.

Els drets de la infància han estat el fil conductor d’aquesta edició d’Infants Ciutadans. Per aquest motiu la Regidoria de Benestar Social hi ha col·laborat activament, atès que aquesta regidoria ha liderat el procés d’adhesió de la ciutat de Reus com a municipi aliat al programa “Ciutats amigues de la infància”, un pas previ al reconeixement per part d’Unicef (Fons de les Nacions Unides per a la Infància) com a Ciutat Amiga de la Infància i de conformitat amb els principis i normes de la Convenció sobre els Drets de l’Infant.

Centres
Aquest curs han participat en el programa Infants Ciutadans gairebé un miler de nens i nenes de 22 centres d’educació primària de Reus. Els centres participants han estat els següents: Dr. Alberich i Casas, Cèlia Artiga, Collège Française Internacional Marguerite Yourcenar, Eduard Toda, Els Ganxets, General Prim, Isabel Besora, Joan Rebull, La Salle, Maria Cortina, Marià Fortuny, Maria Rosa Molas, Misericòrdia, Montsant, Mowgli, Prat de la Riba, Puigcerver, Rosa Sensat, Rubió i Ors, Sant Josep, Sant Pau i Teresa Miquel i Pàmies.

Cada curs, el projecte s’inicia amb la participació dels infants en els tallers que es desenvolupen a les aules de les escoles. Posteriorment, representants de cada centre integren el Consell Municipal d’Infants, que prepara les propostes que es presentaran en audiència pública al consistori.

El programa Infants Ciutadans, des de 1998
Aquest fòrum de representació dels infants funciona a Reus des de 1998, en què vuit escoles van iniciar aquest procés participatiu inspirat en el projecte “La Ciutat dels Nens” del pedagog italià Francesco Tonucci, que en les darreres dècades s’ha estès a un bon nombre de ciutats europees. El projecte Infants Ciutadans busca adaptar el funcionament i els serveis de les ciutats a les necessitats del conjunt de la ciutadania, i de manera especial a les dels infants.