Acte floral commemoratiu de les víctimes gitanes de l’Holocaust a Reus

L'esdeveniment ha consistit en el llançament de pètals de flors i un parlament

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha participat aquest dissabte 8 d’abril a les 18 h a l’acte floral commemoratiu de les víctimes gitanes de l’Holocaust, que ha consistit en el llançament de pètals de flors i un parlament a la font de la plaça dels Ganxets. Aquest dia els gitanos de tot el món es reuneixen als rius i llancen pètals de flors a l’aigua per recordar amb aquest acte simbòlic l’èxode que ha viscut aquest poble durant segles. Posteriorment, s’ha fet una exposició fotogràfica i una conferència a càrrec de l’historiador Miguel Palacios. Es tracta d’un acte organitzat en el marc de la Taula del Poble Gitano de Reus amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra a tot el món.

El 8 d’abril de 1971 es va fer el primer Congrés Internacional Gitano a Londres, on es van consensuar, entre altres, els símbols del poble gitano: la seva bandera, el seu himne i el dia internacional.

La Taula del poble gitano de Reus

La Taula del poble gitano de Reus, promoguda per la regidoria de Benestar Social des del Pla Local d’Inclusió Social, es va constituir el 6 de febrer de 2013. Des de llavors, realitza un treball en xarxa basat en l’anàlisi, el debat, l’elaboració de propostes i el seguiment d’activitats i projectes per la promoció social del poble gitano a la ciutat.

Actualment, des de l’Ajuntament de Reus es treballa conjuntament amb aquestes entitats per tal de trobar les maneres més adients, d’acord amb la seva cultura, de millorar l’èxit educatiu dels infants i joves d’aquest col·lectiu.

També la taula està treballant el foment de l’accés igualitari de les dones i de les nenes gitanes als àmbits educatius, laborals i socials, per tal de potenciar la imatge de les dones com a transmissores i dinamitzadores de la identitat cultural gitana, així com per difondre les aportacions que fan a la seva comunitat i al conjunt de la societat.

Formen part de la Taula del poble gitano de Reus la regidora de Benestar Social, que exerceix la presidència, i els tècnics del Pla Local d’Inclusió Social i del Pla de desenvolupament Comunitari. Per part de les entitats, hi participa un representant de cada associació i entitat gitana que treballa pel desenvolupament del poble gitano.

Actualment les entitats participants són les següents: Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Associació gitana catalana Sant Josep Obrer, Associació d’Integració Gitana de Reus, Associació de dones gitanes Juvli Romni, Església evangèlica de Filadèlfia, i Pla Integral del Poble Gitano.