L’oposició rebutja el pressupost del govern de Reus

El dèficit de l'Hospital Sant Joan i la reducció de l'endeutament han estat dos dels temes centrals del debat

L’oposició al consistori reusenc ha rebutjat en bloc la proposta de pressupost elaborada pel govern municipal. Finalment, les previsions s’han complert i els comptes presentats per l’equip de govern no han prosperat amb els vots en contra de la CUP, PP, PSOE i Ciutadans. El debat de la sessió ha atorgat un paper protagonista al dèficit de l’Hospital Sant Joan de Reus, un debat, a més, molt crític amb la suposada estratègia de Pellicer per aprovar els comptes. Els portaveus del PP i Cs, Sebastià Domènech i Juan Carlos Sánchez, han fet referència a la previsible qüestió de confiança a la qual podria sotmetre’s el batlle, i així “aprovar el pressupost per la porta del darrere”, en paraules de Domènech. “Ara em pertoca a mi fer un altre pas”, ha expressat l’alcalde Pellicer.

Després que el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, hagi exposat la proposta per a l’exercici del 2018, insistint en el “rigor i realisme” d’aquest, el portaveu del PSC, Andreu Martí ha destacat que “ens estem fent més petits”, fent referència a la reducció de l’1% del pressupost respecte al 2017. Martí ha continuat centrant el seu discurs en la “mala gestió” de l’Hospital Sant Joan i ha posat de relleu el fet que el consorci no s’hagi fet efectiu a data de gener del 2018 com s’havia previst. El portaveu del PSC, a més, ha afegit que el govern de Reus “no ha fet res per rebre la confiança de la Generalitat i continuar amb la gestió de l’Hospital de Móra d’Ebre”.

A continuació, Martí ha exposat les tres esmenes del seu grup municipal pels comptes. Per una banda, el partit ha instat a la Generalitat a dur a terme un finançament adequat de l’Hospital, com es va establir al 2010 amb l’obertura d’aquest. En referència a aquesta esmena, per la seva banda, la regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha recordat a Martí que Marina Geli (PSC) -que va esdevenir consellera de Salut a la Generalitat durant les legislatures de Pasqual Maragall i José Montilla- ja es va “veure obligada” al 2010 a “aplicar una retallada del 3’21% als centres hospitalaris” a causa de la crisi. En aquesta línia, la regidora de CsJosefa Labrador, ha lamentat que “s’estiguin donant hores de visita pel 2019”, tot assegurant que aquest problema s’hauria d’haver resolt “molt abans”.

La segona esmena del PSC insta a què tots els acords de ple aprovats provinents del grup municipal es puguin incloure al pressupost i la darrera demana una revisió de la tarifa de l’aigua que s’aplica al consistori reusenc perquè sigui aquest organisme qui pagui el consum que realitza.

La reducció de l’endeutament, en dubte

D’altra banda, la reducció de l’endeutament ha estat un altre dels punts centrals de la sessió. En aquest sentit, Juan Carlos Sánchez, del grup municipal de Cs, ha exposat que el seu partit aposta per “no augmentar més l’endeutament ni demanar més crèdits, sinó finançar les inversions amb recursos propis”, en referència a les operacions de crèdit per un import de 3 MEUR previstes als comptes del govern. Sánchez ha lamentat que les inversions previstes per l’equip de govern estiguin destinades a projectes “dels quals no sabem res de res”, fent referència a Reus, Ciutat de la Música 2018. D’aquesta manera, el regidor també ha posat en entredit que la projecció de ciutat sigui un altre dels eixos del pressupost del govern. “La projecció de ciutat és tenir una ciutat neta i endreçada que atregui turistes i visitants”, ha defensat el regidor qui ha afegit que ara se’ls està espantant amb tantes pintades, pancartes i simbolets’.

“Ja se sap que aquest no és el nostre model de ciutat”, ha defensat per la seva banda la cupaire Marta Llorens, qui s’ha preguntat si té gaire sentit reduir l’endeutament “per tornar-nos a endeutar”. Llorens ha defensat que un altre dels punts clau del pressupost del govern, l’atenció a les persones, tampoc és enlloc. La cupaire també ha recordat que el seu grup municipal va realitzar un estudi sobre la internalització del servei de la brossa, que va tenir un cost de 12.000 euros, enfront dels 116.000 euros que es preveuen als comptes del govern destinats a l’estudi del plec del nou contracte d’aquest servei.

Un ple que no ha estat exempt de polèmica

Tot i que Pellicer ha agraït el “to distés” amb què ha transcorregut la sessió d’aquest dijous, 25 de gener, aquesta no ha estat exempta de polèmica. La cupaire Marta Llorens i el portaveu del PSC, Andreu Martí, han mantingut una acalorada discussió quan Llorens ha recriminat al socialista que digui que les propostes del seu partit se centren en les persones. “No ens parlin d’atendre les persones quan un alcalde del seu partit es va posar diners de tots a la butxaca”, ha etzibat la cupaire. Martí ha reprès a Llorens i Pellicer ha hagut d’intervenir. Posteriorment, la cupaire ha defensat que es tractava d’una frase “metafòrica” i ha demanat disculpes al socialista per les seves formes.