ERC Reus aposta per diferents centralitats a la ciutat

Els republicans proposen una nova estructura policèntrica que “regenerarài millorarà la qualitat de vida dels barris”
Aquest dilluns, la candidata a l’alcaldia per ERC Reus, Noemí Llauradó ha presentat, conjuntament amb la número 5 a la llista i arquitecta, Marina Berasategui la proposta d’ERC Reus sobre urbanisme per a la ciutat i que asseguren que permetrà connectar els barris i dinamitzar la ciutat.

Noemí Llauradó ha manifestat que “Reus necessita impulsar la cohesió social i participació dels barris”. Així mateix, ha posat de relleu l’urbanisme com un mitjà essencial per donar forma i sentit al dret a la ciutat dels reusencs i les reusenques.

“Reus té una estructura compacta, amb àrees de creixement pràcticament concèntriques al nucli antic”, ha explicat Berasategui. La número 5 a la llista ha explicat que la necessitat d’elaborar un nou projecte urbanístic de ciutat va sorgir arran de les xerrades que els republicans van fer durant l’elaboració del programa “Hi ha una preocupació compartida de com es relacionen els eixos d’accés a la ciutat, que semblen entesos com a sortides i no com entrades a la ciutat”, ha afegit.

Per altra banda, l’arquitecta ha afirmat que Reus ha de ser una “ciutat policèntrica”, és a dir, que ha de tenir diversos punts intermodals que connectin els diversos barris de Reus. En aquesta línia, els republicans proposen “pacificar” els eixos que creuen els barris per tal de connectar-los.
El terme pacificació, segons Berasategui, passa per prioritzar la zona destinada als vianants, estudiar el mobiliari que permeti l’ús de l’espai públic i retirar vehicles que també ocupin aquest espai per tal de facilitar el trànsit dels vianants.

Per executar aquest “Reus policèntric”, ERC Reus proposa dos pols intermodals, un al sud i l’altre al nord, que “recosiran” els barris perifèrics amb la ciutat mitjançant centres de transport i permetran obrir les portes de Reus als visitants.

Concretament, per connectaraquests punts, al nord, els republicans han proposat la construcció d’un nou Centre cívic Gregal, juntament amb l’Espai escènic estable a la plaça de l’alcalde Anton Borrell, així com també una Biblioteca de proximitat a la zona de Llevant.
Al punt més central de Reus, pretenen dotar-lo d’equipament cultural, desdoblar el CAP Sant Pere al barri del Carme i una nova Biblioteca de proximitat i, pel que fa a la zona sud, proposen dinamitzar-la amb un nou Centre cívic al Garbí i amb un alberg de joventut al mercat del Carrilet.

Preguntada pel centre previst al Roser, Berasategui ha explicat que “no és partidària” de construir-lo en aquesta zona ja que considera que “exclou socialment la dignitat de les persones” i ha afegit que ERC aposta per l’habitatge tutelat, la formació ocupacional, el treball i la salut. També Llauradó ha subratllat que “cal un model d’apoderament i d’ocupació que no separi les persones segons les circumstàncies de la vida”.

L’acte també ha comptat amb la intervenció de la regidora Montserrat Flores qui ha volgut posar èmfasi en el procés participatiu que ERC Reus està duent en tota l’elaboració del programa i que ha servit per detectar les necessitats urbanístiques de la ciutat.