El Museu de Reus i el Centre de Lectura de Reus organitzen noves exposicions

En el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017 el Museu de Reus i el Centre de Lectura de Reus organitzen les exposicions “Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura”. Les exposicions s’inauguraran aquest dijous 27 d’abril a les 19:00 h al Museu i a les 20:00 h al Centre de Lectura. Es podran visitar fins a l’1 de juliol simultàniament al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca (raval de Santa Anna, 59) i a la sala Fortuny del Centre de Lectura (carrer Major, 15) on s’exhibirà la mostra “Un segle d’art al Centre de Lectura, del modernisme a l’art contemporani”. Col·labora amb l’activitat la Fundació Privada Mútua Catalana.

Les exposicions, d’entrada gratuïta, esdevenen un dels muntatges més importants que s’han realitzat sobre la història i el llegat cultural que ha aportat a la ciutat aquesta entitat fundada el 1859. Entre les peces més significatives que s’exposaran hi ha un dels quadres de Joaquim Mir que són part del ric fons patrimonial del Centre de Lectura. També es realitzarà un intercanvi de peces entre les dues institucions de manera que, per exemple, la peça de Pau Gargallo que presideix l’entrada de la Biblioteca del Centre de Lectura es podrà veure al Museu, mentre el “Cap de Càntir” de Joan Rebull (del fons del Museu) s’exhibirà als espais del Centre de Lectura. Al mateix temps, al Museu es podrà veure l’esbós per a “La Vicaria” de Marià Fortuny, pintura que es va exposar per primera vegad a al Centre i quadres de Tapiró i Baldomer Galofre. Altres peces destacades que formaran part del muntatge pertanyen a autors com Subirats, Joan Brossa o Joan Miró i artistes d’art contemporani presents a la ciutat les darreres dècades.

Llibre catàleg, el 2 de juny
El dia 2 de juny es presentarà al Centre de Lectura el catàleg/llibre de l’exposició editat per les Edicions del Centre, coordinat per Joan Navais i en el qual hi han participat: Anton Pàmies, Magí Sunyer, Montserrat Corretger, Joaquim Mallafrè, Rosa Molas, Montserrat de Anciola, Ester Ferrando, Albert Macaya, Xavier Ferré, Natàlia Borbonès, Dolors Juanpere, Xavier Filella, Isabel Martínez, Jaume Massó, Joan Navais, Andreu Ferré, Frederic Samarra, Francesc Artero, Josep Fàbregas, Marc Ferran, Enric Aguadé, Joaquim Besora, Rafel Ferré, Xavier Amorós i Dolors Sugranyes. La publicació serà editada per Arola Editors, les Publicacions de la URV i el Centre de Lectura amb la col·laboració de la Fundació Mútua Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana.

La regidora de Cultura Montserrat Caelles ha destacat la col·laboració entre el Museu municipal i el Centre de Lectura i ha reconegut la tasca que durant dècades ha realitzat aquest ateneu per preservar el patrimoni i difondre la cultura reusenca i catalana. El president del Centre de Lectura ha remarcat la importància d’algunes de les peces que es podran veure en aquesta exposició i ha subratllat la influència que ha tingut l’entitat a la cultura de Reus d’ençà de la seva creació. Els comissaris de la mostra, Marc Ferran i Jaume Massó (per part del Museu de Reus) i Joan Navais (per part del Centre de Lectura) han detallat els àmbits i les peces més rellevants que s’inclouen a l’exposició.

Un segle i mig de cultura en 4 grans àmbits
Aquesta és una exposició didàctica que resumeix el segle i mig de cultura que ha generat el Centre de Lectura d’ençà de la seva fundació l’any 1859. L’exposició està dividida en quatre grans àmbits cronològics per englobar la totalitat de la trajectòria vital i cultural de l’entitat:

  • Els orígens i la lluita per la pervivència (1859-1897)
  • Els anys d’esplendor (1897-1936)
  • Temps de dificultrats (1936-1975)
  • L’etapa contemporània (del 1975 fins a l’actualitat)