L’Ajuntament de Reus engega l’adjudicació de la primera fase d’obres del Centre Social El Roser

La instal·lació ha d'ajudar a donar un impuls a les polítiques municipals d'atenció a les persones

Imatge de la maqueta. Foto: cedida

L’Ajuntament de Reus ha el obert concurs públic per a l’adjudicació del contracte d’obres de la primera fase de construcció del Centre Social El Roser, amb un pressupost de licitació de 454.903,37 euros i un termini d’execució de 10 mesos a comptar des de la data d’inici de les obres . Un cop completat, el centre donarà un impuls a les polítiques municipals d’atenció a les persones, i inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns dels Xalets Quintana; a més d’aules i sales de reunions.

L’execució de les obres es farà en dues fases. Ara se’n licita la primera, que inclou la rehabilitació del cos nord i part del cos intermedi per allotjar els serveis de recepció i acollida, menjador social/cafeteria i cuina, rebost solidari i punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments. També inclourà les obres de coberta i façanes directament vinculades.

El projecte arquitectònic planteja la rehabilitació d’edifici, format per tres blocs diferenciats, i cadascun d’ells amb un programa totalment diferent: un inclou la zona de cafeteria/menjador social, cuina i emmagatzematge d’aliments de la cuina; el segon, el rebost solidari, el punt de gestió di distribució d’aliments i el servei acollida de les persones sense sostre; i el tercer, les oficines d’administració i de l’associació de veïns del barri.

El projecte s’executarà en dues fases:

Fase 1: Menjador social/cafeteria i cuina

  • Menjador social/cafeteria. La sala donarà servei tant a la ciutadania en general com a persones derivades dels Serveis Socials. L’espai s’entèn com un gran vestíbul, amb accés des del carrer Josep Caixés. Tot el bloc es tracta com un únic espai, enmig del qual es generen dues caixes, on hi ha els banys, vestuaris i espais d’emmagatzematge i serveis per a la cuina.
  • Cuina. Entre les dues caixes s’hi ubica la cuina. L’espai conté les peces que donen servitud tant a la cuina com al moll de càrrega i descàrrega de productres: zona de rentat de vaixella, magatzem de begudes, cambra de residus, habitació de neteja,  dues cambres fredes, magatzem de verdures, cambra de producte cru, cambra de producte acabat, congelador i l’economat.

Fase 1: Rebost solidari i punt de gestió i distribució d’aliments

  • Zona d’espera i recepció. La primera de les sales del conjunt que inclou el rebost solidari és la recepció, amb un espai d’espera per a les persones que han d’accedir al rebost. L’espai es compartit amb dues peces més: el despatx de la recepció i un bany per donar servei a les persones usuàries i treballadors del rebost.
  • Rebost solidari. Aquest espai és similar a un supermercat. Consta d’una sala diàfana amb armaris amb aliments destinats per a persones derivades de Serveis Socials. L’espai connecta amb la cuina —per recollir fàcilment elements cuinats, com les carmanyoles solidàries, sense haver de pasar per l’exterior de l’edifici—.  El rebost també connecta amb el vestíbul de l’espai d’acollida de persones sense sostre.
  • Magatzem/espai per a mercaderies. La sala és similar a la sala del rebost solidari, però serveix per descarregar i ordenar els aliments donats. Té accés directe des del moll de descàrrega i un accés que el connecta amb el rebost solidari.

Fase 2. Acollida/estada temporal de persones sense sostre

  • Accés i altres serveis del servei d’acollida per a persones sense sostre. L’accés es fa a tavés del pati exterior. La primera de les sales consta d’una recepció per a les persones sense sostre. Aquesta sala està articulada per un pati interior i un bany per als usuaris i treballadors. Posteriorment, s’hi troba sala office per als usuaris i els espais d’higiene de roba. Al fons hi ha  una sala polifuncionals.
  • Dormitoris d’homes i dones, i patis. A la part central hi ha dos dormitoris per a persones amb necessitat social, separats per a homes i dones. Les dos habitacions s’obren a dos patis interiors. Les cambres higièniques tenen accés directe des de les habitacions dormitori costan de pica dutxa i bany adaptat.

Fase 2. Espai administratiu i polifuncional; i espai entitats

  • Accés espai administratiu. L’accés es fa des de l’avinguda de Montblanc. El vestíbul connecta amb la zona d’acollida; i a dreta i esquerra s’ordena la zona d’oficines: les sales comuns de treball per a usos administratius, un despatx, un magatzem, un office i les cambres higièniques.
  • Sala polifuncional/ associació de veïns. Permet l’ús i l’accés des de l’exterior, sense necessitat de passar per l’entrada principal del edifici. La sala donarà servei al barri, permetent així un accés independent a la resta d’usos del centre.