El Museu de Reus inaugura l’exposició “Alexandre Frias i Roig, el metge dels infants”

La inauguració va tenir lloc aquest divendres i és un dels principals actes de la programació de l'Any Frias

El Museu de Reus (plaça de la Llibertat, 13) ha inaugurat aquest divendres l’exposició “Alexandre Frias i Roig, metge dels infants”, un dels principals actes de la programació de l’Any Frias. La mostra fa un ampli retrat d’Alexandre Frias (Reus, 1878-1963), precursor de la pediatria, responsable de la disminució de la mortalitat infantil a la ciutat, fundador de l’Institut de Puericultura de Reus i un dels homes de ciència més importants que va donar Catalunya al segle XX. L’acte l’ha presidit l’alcalde, Carles Pellicer, acompanyat per les regidores de Salut Pública, Serveis Socials i Cultura, Noemí Llauradó, Montserrat Vilella i Montserrat Caelles, a més de representants del comitè organitzador i del sector mèdic.

L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedica aquest any una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig.

Tal com va explicar el doctor Jordi Salas Salvadó durant l’acte inaugural de l’Any Frias el passat dimarts al vespre al Palau Bofarull, l’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’Estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’Estat.

La seva curiositat i l’esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i de seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Reus amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, un centre que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Materials originals

L’exposició que es pot veure al Museu de Reus fins al 22 d’abril ha estat coordinada per Jaume Massó, arqueòleg i tècnic de l’Institut Municipal de Museus de Reus, amb el suport del coordinador general de l’Any Frias, el doctor Eduard Prats, la comissària d’aquesta commemoració, la demògrafa Marga Gonzalvo-Cirac i els doctors Andreu Pujol i Luis Soler.

Entre els continguts més destacables de l’exposició hi ha els diferents cartells, rètols, materials medico sanitaris, publicacions i documents originals procedents de l’antic Institut de Puericultura de Reus, distribuïts per tot el recorregut de l’exposició.