L’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya” fa parada a Reus

La mostra es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus del 16 al 27 de febrer, coincidint amb el fet que el 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna.

El CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus porten a la ciutat l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, sobre la llengua pròpia de l’Aran. La mostra es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus del 16 al 27 de febrer, coincidint amb el fet que el 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna.

A més, per conèixer les singularitats de l’aranès, el CNL de l’Àrea de Reus plantejarà, durant aquest període, diverses preguntes sobre aquesta variant de l’occità a través de les seves xarxes: FacebookInstagram i Twitter.

L’exposició, produïda per la Direcció General de Política Lingüística, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de l’aranès. D’una forma didàctica, es presenten les característiques principals d’aquesta llengua, a més d’informar sobre les polítiques que s’han dut a terme per incrementar-ne el coneixement i l’ús.

De l’any 2010 ençà, quan és va aprovar la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran, Catalunya i concretament la Vall d’Aran és el lloc on l’occità rep més protecció, tot i que el seu territori abasta el terç sud de França, algunes valls del nord d’Itàlia i el principat de Mònaco.

L’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya” s’ha pogut veure a Falset aquest febrer i després de passar per Reus continuarà la itinerància per altres localitats del Baix Camp, l’àmbit del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.