Sergi Pedret, alcalde de Riudoms: “L’objectiu de Govern es manté ferm: tenir cura dels riudomencs i riudomenques”

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió, per segona vegada, com a alcalde de Riudoms. Com valora aquest primer any de mandat?
El primer any de mandat d’aquesta legislatura el podríem definir com un recull de situacions sobrevingudes i que, per tant, ens han obligat a readaptar-nos i a replanificar constantment allò que estava previst en el pla de mandat.

De fet, aquest primer any es podria dividir en 3 fases: els primers mesos, que van ser de planificació de mandat per part de l’equip de govern, l’època de la tardor i hivern, marcats pels temporals que van afectar el nostre terme municipal de forma notable, i la primavera, uns mesos dedicats a la gestió de la crisi sanitària i a la posterior crisi econòmica, situació que encara continua. Tot i així, la feina com a alcalde i com a Govern no s’ha aturat. S’ha ajustat a les necessitats de cada moment per estar al servei dels veïns i veïnes de Riudoms.

Com dius, des de fa uns mesos la vida política, econòmica i social del municipi gira entorn a la Covid-19. Com s’està gestionat la crisi sanitària des de l’Ajuntament?
En la gestió d’aquesta crisi que vivim, l’Ajuntament hi ha tingut un paper que ha anat canviant amb l’evolució de la pandèmia. En un primer moment, en els mesos més crítics a la primavera, la tasca de Govern es va centrar a protegir, acompanyar i informar. Així, es van dur a terme accions com la desinfecció de la via pública amb l’ajuda dels pagesos del nostre poble, el repartiment de material de protecció pels comerços i la ciutadania, així com a la pròpia Àrea Bàsica de Salut i a la Residència de Gent Gran. També vam dedicar esforços per acompanyar als col·lectius més vulnerables, a través de Serveis Socials i entitats socials. De la mateixa manera, hi va haver un suport important als centres educatius i als infants de Riudoms, oferint eines útils per passar millor el confinament. Finalment, una de les tasques més importants de l’Ajuntament requeia en informar la ciutadania de tot allò que calia difondre d’òrgans superiors o a nivell municipal.

Un cop passada aquesta primera onada, a aquestes tres tasques prioritàries del consistori s’hi va sumar la gestió de la crisi econòmica. Des d’aquell moment i fins que sigui necessari, hem centrat esforços en la gestió econòmica municipal per tal de destinar els recursos necessaris pensant en acompanyar tres col·lectius: el de comerços, empreses i autònoms per vetllar per la promoció econòmica, el de famílies i persones vulnerables, i el de la ciutadania en general. Hem aprovat mesures com les bases per ajuts pels autònoms o bé diverses bonificacions socials en taxes o impostos municipals.

Quins nivells d’afectació ha tingut la Covid-19 a Riudoms?
L’afectació de la Covid-19 crec que encara no es pot valorar en global, perquè hem passat una primera onada forta de casos, però actualment estem vivint la segona i els experts en pronostiquen més en els propers mesos. Com a tot el territori, les afectacions són significatives i és per això que és primordial que tots i totes seguim les normes i mesures establertes per Salut per aturar el més aviat possible el contagi. Hi ha hagut veïns i veïnes de Riudoms que no han superat la pandèmia i això, a nivell de municipi, és una afectació important.

En el seu discurs d’investidura va parlar de tres línies de treball. Una d’elles era tenir cura de les persones. Com ha canviat la COVID-19 la idea inicial i el pressupost en aquest àmbit?
És evident que la realitat ha canviat. I per tant, cal adaptar-nos al que vivim i viurem en els pròxims temps. Per aquest motiu, caldrà destinar els recursos econòmics necessaris a aquells àmbits que més ho requereixen, com poden ser l’àmbit social o la promoció econòmica del nostre poble. I per tant, és necessari canviar de rumb en la planificació del pla de mandat i modificar el pressupost municipal per ajustar-lo a les necessitats del moment. Però com bé dius, el nostre Pla de Govern sempre ha estat orientat a les persones. Ara és qüestió de prioritzar accions, però l’objectiu es manté ferm: tenir cura dels riudomencs i riudomenques.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
La incertesa, en tots els sentits. La preocupació per la salut dels veïns i veïnes i el no saber com ens afectaria i com ens afectarà. La preocupació per la crisi econòmica que se’ns està plantejant a nivell mundial i que hem d’afrontar de la millor manera possible.

Des del consistori, recentment heu publicat les bases d’una convocatòria de subvencions directes a comerços i empreses de Riudoms. En què consistirà aquesta ajuda i qui la pot demanar?
Correcte. És una de les mesures importants que hem decidit tirar endavant com a Govern. S’ha fet pública la convocatòria d’ajuts directes per subvencionar les despeses a què hagin de fer front els autònoms i empreses del municipi de Riudoms en el temps que no van poder exercir la seva activitat a causa de l’estat d’alarma. Actualment estem rebent les sol·licituds pels ajuts, que s’aniran atorgant degudament fins a exhaurir el pressupost que hi hem dedicat, que és de 45.000€.

Un tema que preocupava era la tornada a l’escola, ara fa un mes. De fet, des de l’Ajuntament vau preparar un pla per garantir una tornada segura i amb garanties. Quina valoració en feu de l’inici de les classes?
L’Ajuntament es va abocar des del primer dia a donar suport als centres educatius per la tornada a l’escola. Vam treballar conjuntament amb les direccions de les dues escoles, l’Institut, així com la Llar d’Infants Municipal, el Servei de Menjador Escolar i l’Escola de Música Municipal per cobrir les necessitats per a una posada en marxa segura pels infants i joves. Vam posar a la seva disposició material de protecció i vam desinfectar els patis exteriors. Vam adequar els accessos dels centres per la via pública per facilitar la circulació dels alumnes. I pel que fa als centres o serveis municipals, vam reformular els horaris dels professionals i reestructurar els espais per tal de donar compliment a les recomanacions establertes. Continuem estant a la seva disposició per tot el que puguin necessitar en temes de neteja, cessió d’espais, etc.

Creus que, en general, els riudomencs i riudomenques estan complint amb les mesures que se’ls demanen?
Doncs precisament en aquesta línia treballem des de l’Ajuntament des del principi de la pandèmia. Però estem en una afectació mundial. Amb aquest abast, no es tracta de parlar de riudomencs o riudomenques. Hem de parlar de persones. És importantíssim que la responsabilitat personal de tothom sigui la necessària i suficient tant pel respecte cap a la resta de ciutadania que tenim més a prop, com per a poder combatre la problemàtica sanitària a nivell mundial.

Tornant al seu discurs d’investidura, va parlar de completar els equipaments actuals del poble. En què s’està treballant actualment?
Com comentava abans, la pandèmia ha canviat la realitat i ha fet que les planificacions s’hagin de readaptar. Però com a Govern, tenim present que les diferents inversions en equipaments municipals o en els espais i la via pública són necessàries per continuar mantenint el nostre poble amb uns serveis de qualitat i com a referent del territori.

És per això que els darrers mesos, un cop reestructurada la planificació, hem engegat ja els tràmits per les inversions que es duran a terme properament. Estem treballant per exemple en l’adequació de la pavimentació de diferents carrers del nucli urbà, així com també dels camins del terme; la millora de les instal·lacions esportives, millorant les grades del camp de futbol i construint una segona pista de tenis; la millora de l’accessibilitat a la casa de la vila o l’adequació de la segona planta del Centre d’Entitats i Formació Les Escoles Velles per acollir-hi un espai de promoció municipal.

Un dels projectes que ens comentava prioritaris en l’última entrevista, el desembre del 2019, eren les obres del Barranc del Portal per evitar inundacions. Quina valoració en fa del resultat?
Efectivament. Els treballs d’endegament del Barranc del Portal es van poder realitzar durant la primera meitat d’aquest any, permetent una millora de la captació soterrada de l’aigua i així poder minimitzar danys al nucli urbà en cas de fortes pluges com les de l’any passat.

Aquesta obra és molt important per Riudoms i, després de molts esforços per trobar solucions tècniques i recursos econòmics, s’ha pogut tirar endavant també gràcies a l’ajuda de l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Tarragona.

Finalment, el tercer eix era obrir el municipi i projectar-lo a l’exterior. Per aconseguir-ho, al mes d’agost vau presentar un nou web de turisme i, a més, el Departament de Cultura va incloure les visites a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí a l’agenda virtual del seu portal. Seguireu treballant amb aquesta línia perquè creixi econòmicament Riudoms?
I tant! L’impuls de la promoció turística és una de les línies estratègiques del nostre Pla de Govern. Cal tenir en compte que quan parlem de promoció turística estem parlant de dinamització econòmica i això, ara mateix, és una de les prioritats al nostre poble. És per aquest motiu que recentment hem incorporat la figura d’un tècnic en promoció municipal al nostre Ajuntament, per tal de poder impulsar les accions del Pla de dinamització comercial i del Pla de dinamització turística que vam redactar durant l’anterior legislatura.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge donaria als riudomencs i riudomenques en aquest moment?
Que la incertesa del futur no ens faci aturar la roda del present. Hem de continuar endavant, amb precaució. Estic segur que la gran capacitat d’adaptació de l’espècie humana farà que ens en sortim.