El Parc Samà de Cambrils reobre portes

La reobertura permet la incorporació de 10 treballadors

El Jardí Històric de el Parc Samà de Cambrils ha tornat avui a obrir les portes sota uns rigorosos protocols higiènic-sanitaris que integren tots els requisits de seguretat exigits per als ‘Llocs Patrimonials’. En un breu acte inaugural, Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, s’ha referit a l’estricte pla de contingència dissenyat, que segueix les recomanacions específiques de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), amb el vistiplau de les autoritats sanitàries.

“El parc es presta a gaudir de la natura amb calma i tranquil·litat, gaudint de la vegetació i de l’aire lliure sense cap tipus d’aglomeracions, però hem volgut implementar protocols que garanteixin plena seguretat als visitants”, ha explicat Castillo, que espera rebre el 2020 a l’almenys a un 30% dels 115.000 visitants que van passar pel Parc Samà el passat exercici: “Confiem que les fronteres es vagin obrint progressivament a el mercat nacional i estranger, i que Cambrils i la Costa Daurada ja estiguin ben posicionats com destinacions segurs “. Inicialment, el jardí històric preveu poder treballar amb els propietaris de segona residència -Aragó, Navarra i País Basc, principalment- fins que es permetin els desplaçaments entre províncies.

DNA també ha recollit les indicacions del Comitè Nacional Espanyol d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs), organització internacional no governamental associada amb la UNESCO, que ha posat en marxa un grup de treball sobre Patrimoni i Covid-19 de què el Parc Samà forma part. El vicepresident d’aquest Comitè, Jordi Tresserras, que també ha assistit a l’acte d’obertura, ha destacat que “el Parc Samà, juntament amb l’Alhambra de Granada i els Jardins d’Aranjuez, està sent pioner en la gestió d’aquests espais patrimonials durant i després del confinament. És el primer a obrir les seves portes i creiem que la seva estela va ser seguida a tot Espanya; tenen el nostre ple suport, perquè ho han fet d’una forma realment exemplar amb les màximes garanties “, opina Tresserras.

El Jardí Històric de el Parc Samà, s’ha consolidat com una important atracció de visitants de Cambrils. El passat any va rebre a 115.000 visitants i el 2020, malgrat les circumstàncies excepcionals, espera contribuir a el posicionament de Cambrils com a destinació turística segura. “L’impacte econòmic d’aquesta crisi sanitària ho hem de mitigar entre tots, i el Parc Samà vol contribuir al fet que Cambrils i la Costa Daurada es posicionin com una destinació segura per al mercat turístic aquest any”, exposen els gestors.

La reobertura de parc ha permès rescatar d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a 10 treballadors: “Volem que el visitant sigui conscient que amb la seva visita contribueix a la generació d’ocupació ia la conservació d’aquesta joia que uneix història, cultura i naturalesa”.

Construït en 1.881, al Parc Samà és un espai a l’aire lliure de 14 hectàrees de superfície on habiten més de 1.500 espècies vegetals. Es tracta d’un dels millors exemples de la jardineria del Romanticisme a Espanya; el parc pertany a la Xarxa Europea de jardins històrics i està protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC).