Badalona farà un rastreig “bloc a bloc” per detectar casos de vulnerabilitat energètica

El projecte neix a partir dels talls elèctrics però vol anar més enllà i abordar les diferents problemàtiques del barri des d'una mirada global

L’Ajuntament de Badalona farà un rastreig detallat a les comunitats de veïns del barri de Sant Roc amb l’objectiu de detectar i millorar els casos de vulnerabilitat energètica que es donen al barri. La intervenció, però, té vocació integral i també s’analitzaran situacions de seguretat a les llars o aspectes relacionats amb la convivència veïnal. El projecte, batejat amb el nom de ‘Bloc a bloc’, s’engegarà a l’entorn del carrer Alfons XII, on en els darrers mesos s’han produït talls de subministrament en algunes llars, que han dut fins i tot l’Ajuntament a deixar de pagar algunes factures de pobresa energètica a les grans subministradores. A partir d’una anàlisi de cada habitatge es pretén donar una resposta urgent davant les situacions d’emergència social que es detectin.
El projecte s’impulsa dels del Consorci Badalona Sud, integrat per l’Ajuntament i la Generalitat, i s’ha aprovat aquest dimecres en el plenari del consorci, que ha comptat amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La consellera assegura que la iniciativa “va molt en consonància amb el que es fa a la Generalitat en relació a l’abordatge de la pobresa energètica des de l’àmbit social”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha expressat que la intenció del consistori és intervenir al barri per fer-hi una “transformació profunda d’una situació que fa molts anys que s’arrossega”. A través de comunitats, detalla, es vol incidir en les relacions de les famílies, tant pel que fa a les condicions de les seves llars, com amb la resta del veïnat.

En una primera fase, el projecte ‘Bloc a bloc’ realitzarà una auditoria dels habitatges per protegir el dret de les persones al subministrament elèctric i a la seguretat dels seus habitatges, posant especial èmfasi en les persones amb vulnerabilitat social. La primera zona d’actuació serà a l’entorn del carrer Alfons XII.

L’alcaldessa ha recordat que aquesta zona parteix d’un conflicte molt concret, com han estat els talls de llum dels últims mesos en diversos habitatges d’aquest entorn, alguns vinculats amb la pobresa energètica i d’altres per sobrecàrregues a la xarxa provocades per un ús indegut de les instal·lacions. Sabater explica que a partir d’aquest cas es farà una “mirada global” al barri per poder afrontar la resolució de més problemàtiques i en un territori més ampli.