Dimarts, 1 de juliol de 2025
És notícia

L’Hospital Comarcal del Pallars comença a oferir tractaments de quimioteràpia per evitar 350 desplaçaments a Lleida

Una seixantena de pacients d’aquestes comarques rebien aquest tipus de tractament a l’Arnau de Vilanova
Olga Pané visita Hospital Pallars
ACN / La consellera de Salut, Olga Pané, ha visitat l’Hospital Comarcal del Pallars.

La consellera de Salut, Olga Pané, ha visitat l’Hospital Comarcal del Pallars, que ha començat a administrar tractaments de quimioteràpia parenteral (endovenosa i subcutània) per evitar uns 350 desplaçaments dels pacients afectats fins al seu centre de referència, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida.

Pané, ha explicat que fins ara una seixantena de pacients de l’àrea d’influència de l’hospital de Tremp rebien aquest tipus de tractament a l’HUAV. D’aquests, al voltant de 40 poden fer-ho ara a Tremp, mentre que els tractaments de quimioteràpia més complexos es continuen oferint a Lleida. Aquest servei suposarà un estalvi de mínim tres hores de desplaçament per pacient i moltes hores d’espera a Lleida.

El pacient i veí de Tremp Antonio Ruiz ha explicat que fa un any quan va començar a rebre el tractament de quimioteràpia s’havia de desplaçar fins a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida de dos a tres cops al mes. Aquest fet li suposava haver de fer un trajecte de 87 quilòmetres i una hora i quart de durada d’anada i el mateix de tornada. Ruiz ha comentat que hi havia d’estar a primera hora per fer-se les analítiques i esperar el resultat per poder fer-se més tard la sessió de quimioteràpia.

Antonio Ruiz ha alabat la posada en funcionament del servei a l’Hospital de Tremp i ha dit que ha guanyat en temps i desplaçaments. Tot i que ha destacat que el servei de taxis que hi ha per assistir a les sessions de quimioteràpia funcionava molt bé.

Per veïns d’altres poblacions dels Pallars, l’entrada en funcionament d’aquest servei a Tremp pot suposar passar de fer un trajecte de 160 quilòmetres d’anada i més de dues hores fins a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i 160 quilòmetres de tornada i altres dues hores de viatge, a reduir-se a la meitat.

El director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, ha parlat de la qualitat i seguretat del servei i la millora que suposarà per una quarantena de pacients.

Sales blanques a l’Hospital del Pallars

Per a administrar el tractament oncològic, l’hospital ha dut a terme obres per disposar de dues sales blanques per al Servei de Farmàcia. Una de les sales, per a la preparació de solucions estèrils (medicaments no perillosos) amb una cabina de flux laminar horitzontal i una antesala, i una segona sala destinada a la preparació de medicaments perillosos (fàrmacs antineoplàstics) amb una cabina de flux laminar vertical i una antesala.

Pel que fa a la quimioteràpia oral, l’Hospital Comarcal del Pallars ja l’administra des de l’any passat. L’any 2024 es va administrar a 5 pacients.

La consellera Pané ha dit que amb la posada en marxa d’aquest servei a l’Hospital Comarcal del Pallars, el servei de quimioteràpia ja s’ofereix als quatre centres hospitalaris de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, que es completen amb la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, l’Espitau Val d’Aran i l’Hospital de Cerdanya. L’any 2024, aquests 3 centres en van administrar tractaments endovenosos a 91 pacients i 49 d’orals.

El treball en xarxa de l’Hospital Comarcal del Pallars, que gestiona l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, amb el servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, que s’encarrega de la coordinació dels tractaments, ha fet possible iniciar aquesta prestació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos detinguts en un dispositiu al barri de la Mariola de Lleida

Notícia següent
Acomiadament, a l'atur

Una gran empresa nacional anuncia un ERO que afectarà Barcelona

Notícies relacionades