El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va participar ahir dimarts en la presentació del llibre ‘La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja’, una obra del gastrònom i historiador Jaume Fàbrega publicada per Viena Edicions, que recupera les receptes tradicionals del territori, i posa en valor els productes amb ‘Gust de Lleida’. L’acte, celebrat a la sala d’actes de la Diputació, va comptar també amb la participació del mateix autor; del director de l’editorial, Enric Viladot; i de la cuinera i sommelier de l’oli Montse Freixa, que va conduir l’esdeveniment i va oferir un tast gastronòmic final inspirat en el llibre.
Talarn va destacar el valor patrimonial del receptari i el seu vincle amb la nova marca agroalimentària de la institució: “Avui m’ho heu posat fàcil, ja que presentem un llibre amb Gust de Lleida. Aquesta obra parla de nosaltres, de la nostra història i de la nostra gastronomia. A partir d’avui, fixem bona part del receptari de la cuina de Lleida en aquest llibre, que a més d’història ens ensenya a preparar plats amb un innegable Gust de Lleida”, va dir el president.
‘La cuina de Lleida’ no és només un recull de receptes, sinó una mirada profunda i documentada sobre la tradició culinària de les comarques de Ponent, el Pirineu, la Franja i la Vall d’Aran. El llibre dona protagonisme a productes locals, com l’oli d’oliva, la fruita dolça, els embotits o els formatges, i connecta la gastronomia amb la cultura i la identitat del territori, en sintonia amb els valors de la nova marca agroalimentària ‘Gust de Lleida’.
La jornada va acabar amb el tast de plats tradicionals reinterpretats, elaborats per Montse Freixa, amb productes de proximitat i amb Gust de Lleida. Entre els tastos, s’ha pogut degustar cremós d’esturiona amb caviar de Caviar Nacarii; entrepans de xulla de Pla Oví i vedella ecològica de Casa Masover i pa de Forn Padabans; paté de Sotaterra amb tòfona i festucs d’Oligami; xolís de Fabiola amb ametlles de Puig de Llivol; pa de pagès amb formatges Tupí de Pallars i Moretum de Mas de Ròles; orelletes amb ratafia de La Bodega Borges, i begudes com vins Macabeu Natur i cervesa escumosa tipus xampany de Brebel Beer.
L’autor, Jaume Fàbrega, hva explicar que el llibre neix de la necessitat de preservar la cuina popular com a patrimoni immaterial i de transmetre-la a les noves generacions. El volum recull receptes com els caragols a la llauna, la cassola de tros, el trinxat o les orelletes, i ho fa a través de testimonis, recerca de camp i diàleg amb productors i famílies.
Amb la publicació d’aquest llibre i la seva vinculació amb la marca ‘Gust de Lleida’, la Diputació reafirma el seu compromís amb la promoció del territori a través de la gastronomia, per posar en valor tant els sabors com les persones que els fan possibles. L’acte va acabar amb una signatura de llibres per part de l’autor i una zona de degustació oberta als assistents, que han pogut tastar el ‘Gust de Lleida’.