El llibret ‘Salou, un mar de Cultura’, de Muntsa Sucarrats (Olesa de Montserrat, 1984) ha estat el souvenir guanyador de la primera edició del Premi SouvenirART, convocat per la Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Salou.
El souvenir premiat ha estat seleccionat, per unanimitat, per abordar de manera creativa i original la identitat de la destinació salouenca. Es tracta d’un format petit, tangible i accessible i permet recordar la capital de la Costa Daurada de manera artística, transmetent la seva història i la cultura, de forma activa.
L’acte del lliurament del premi ha tingut lloc aquest divendres al passadís del TAS, on s’ha inaugurat, a més, l’exposició de les 51 imatges relatives als souvenirs que han ideat tots els artistes, artesans i dissenyadors participants.
Una presentació que ha comptat amb l’assistència del vicepresident del Patronat Municipal de Turisme, Hèctor Maiquez; la directora de la Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada, Marta Nel·lo; Noemí Rabassa, professora de Màrqueting Turístic i investigadora de la Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou Costa-Daurada, comissària de l’exposició; l’artista multidisciplinària, Fina Veciana; i la regidora de Serveis Culturals i Ensenyament de l’Ajuntament de Salou, Julia Gómez.
El vicepresident del Patronat de Turisme, Hèctor Maiquez, ha posat en valor la importància de Salou com a una de les principals destinacions turístiques de Catalunya i ha dit que és molt més que sol i platja. Així, Salou és Cultura, història, patrimoni, gastronomia, tradició, paisatge… En aquest sentit, una de les tasques de la Càtedra universitària és redefinir el turisme, activitat que genera debat, i que cal fer amb rigor. Maiquez ha definit el souvenir com una “extensió de l’experiència turística dels nostres visitants”.
Per la seva banda, Marta Nel·lo ha agraït la bona acollida i implicació que ha tingut el concurs, com a repte, i ha emfatitzat el sentit dels souvenirs, que representen i enllacen amb la imatge actual de la destinació i la que es vol projectar.
Finalment, la comissària de l’exposició, professora i investigadora Noemí Rabassa, ha dit que el souvenir encapsula l’essència de la destinació i ha posat en valor la tasca d’artistes, artesans i dissenyadors, a més de fer públic el nom de la guanyadora.
D’altra banda, Muntsa Sucarrats és dissenyadora gràfica i directora d’art i fa més de quinze anys que treballa en l’àmbit de la comunicació i la publicitat, desenvolupant projectes per a empreses, institucions i entitats culturals. Actualment, viu a Barcelona i estudia grau d’Arts a la UOC, on amplia els seus coneixements artístics.
La seva idea creativa i versàtil l’ha plasmat en un llibret on es pugui mostrar el patrimoni, la cultura, la història i les tradicions de Salou, llocs emblemàtics, símbols culturals com els gegants, amb il·lustracions d’estil naïf i colors suaus i mediterranis, com els blaus i els terrosos, reflectint la calidesa de Salou, segons les seves pròpies paraules.
El jurat qualificador ha estat David Places, responsable d’Internacionalització i Cultura de l’Àrea d’Artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Jordi Tresseres, director del Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural i Consultor d’UNESCO en Cultura, Turisme i Desenvolupament sostenible; Fina Veciana, artista multidisciplinar; Natàlia Bel, tècnica de Promoció Turística del Patronat Municipal de Turisme de Salou; i Noemí Rabassa, professora de Màrqueting Turístic i investigadora de la Càtedra d’Innovació i Recerca i Turisme de la URV.
Les obres han estat valorades segons els següents criteris:
- Innovació: originalitat i creativitat en la proposta.
- Representativitat: capacitat de simbolitzar la destinació Salou.
- Reproductibilitat: possibilitat de producció en serie.
- Comercialitat i autenticitat: atractiu comercial i fidelitat a la identitat local.
- Narrativa: capacitat per transmetre una història o un concepte.