Els Bombers preveuen que la campanya d’incendis forestals d’aquest estiu serà “més curta i estàndard” després de les precipitacions que s’han registrat des de principis d’any i de la recuperació de pantans i aqüífers. Ho ha explicat a l’ACN Asier Larrañaga, sotsinspector del cos, que ha assegurat que s’ha produït “un canvi de tendència” a tot Catalunya perquè “el país està més ben hidratat pel que fa a la vegetació”.
Així, ha dit que no esperen “temperatures extremes continuades” com les de 2022. Amb tot, ha demanat no abaixar la guàrdia perquè “que hagi plogut molt no vol dir que no es puguin donar incendis extrems”. A parer seu, amb la situació meteorològica actual, “si arriba algun gran incendi serà cap al mes de juliol”.
Els Bombers afronten la campanya d’incendis forestals d’aquest estiu amb una situació ben diferent de la dels darrers tres anys, marcats per la sequera continuada i les altes temperatures. Segons el sotsinspector del cos i membre de la unitat tècnica del GRAF, Asier Larrañaga, “hi ha hagut un canvi d’escenari important”.
Larrañaga s’ha referit a la situació en què es troben els boscos catalans, i ha apuntat que s’arrossegava una dinàmica de sequera molt llarga, de gairebé tres anys. “Les pluges que van començar a caure a partir de febrer ja han provocat un canvi de tendència i, per tant, l’escenari de complexitat ha canviat molt”, ha exposat. Ha dit que, en general, el país està “bastant ben hidratat pel que fa a vegetació”, tot i que ha alertat que hi ha algunes zones que no han rebut tanta aigua, com l’interior de Tarragona i les Terres de l’Ebre o el litoral gironí.
A més, ha assenyalat que la sequera persistent dels darrers tres anys ha provocat que al bosc hi hagi molts arbres morts que s’han convertit en “combustible disponible per cremar”. En aquest sentit, ha detallat que “l’estrès” que han patit els boscos catalans “en molts casos, ha generat una mortalitat molt important en tots els estrats, des de l’arbrat fins al matollar”. Tot aquest material ha afegit, “és una aportació extra de biomassa”.
Per contra, el sotsinspector ha apuntat que aquest 2025 als boscos “hi ha vegetació verda i viva que té més recursos hídrics i això suposarà una certa barrera a la propagació dels focs”. Amb tot, Larrañaga ha dit que caldrà estar amatents a com evolucioni l’estiu.
Campanya després de Sant Joan
A diferència d’anys anteriors en què la campanya forestal s’havia d’avançar, enguany els Bombers preveuen que sigui “més curta” i que comenci després de Sant Joan. Larrañaga ha considerat que serà “estàndard”, de forma què “les zones més seques seran les primeres que entraran en campanya, però no serà contínua al llarg de tots els mesos d’estiu, sinó que estarà més circumscrita a episodis meteorològics curts”. Sí que ha vaticinat que serà “càlida” perquè aquest fet “ja s’ha consolidat com una tendència dels darrers anys”. Tot i això, ha confiat que no hi haurà “temperatures extremes contínues”.
El sotsdirector dels Bombers ha aclarit que “sempre que hi hagi temperatures altes, humitat relativa baixa i vent, pot haver-hi finestres per patir grans incendis forestals”. Per això, ha fet una crida a no abaixar la guàrdia: “Que hagi plogut no vol dir que no puguem tenir incendis extrems, això seria un escenari massa optimista”. Sí que creu que, amb la situació meteorològica actual, si arriba algun gran incendi “no seria fins ben entrada la campanya, cap al mes de juliol”.
Amb els ulls posats al cereal
Un dels sectors on els Bombers faran especial incidència serà en el control de la campanya de la sega. Els treballs de recol·lecció del cereal són una activitat agrícola amb un elevat risc de provocar incendis, ja que es realitza en una època amb temperatures molt elevades, humitats baixes i vegetació fàcilment inflamable.
L’abundància de pluja ha fet que enguany hi hagi molta quantitat de cereal i, per tant, de palla, i això fa que “la campanya d’incendis cerealística pugui ser important”. Amb tot, Larrañaga ha explicat que caldrà estar amatents als episodis meteorològics més extrems, que són aquells que poden acabar generant problemes.
Més coneixement sobre els incendis de sisena generació
Ja fa uns anys que una nova tipologia d’incendis, causats sobretot pel canvi climàtic i una mala gestió del paisatge, amenaça els boscos catalans. Són els anomenats incendis de sisena generació o megaincendis. Es caracteritzen per la seva ràpida propagació, perquè són molt poc previsibles i tenen un gran potencial devastador. De fet, aquests focs, per la seva velocitat i intensitat, estan tècnicament fora de la capacitat d’extinció. Els Bombers es formen, des de fa anys, per fer front a aquesta tipologia d’incendis i han participat en diverses jornades tècniques internacionals per compartir coneixements amb altres cossos d’emergències.
“El que fem és incorporar coneixement per anticipar quan es poden donar aquests escenaris i intentar que l’incendi no arribi a desenvolupar aquest tipus de comportament”, ha explicat Larrañaga. Tot i això, el sotscap dels Bombers ha dit que es tracta d’escenaris “molt complicats”, i ha valorat que “quan les condicions estan alineades perquè l’incendi tingui un comportament extrem, difícilment el sistema de resposta serà capaç de controlar-lo”.