Catalunya continua la setmana amb un panorama meteorològic marcat per la inestabilitat, i el dimarts es presenta especialment actiu en aquest sentit. Una nova línia d’inestabilitat començarà a fer-se notar a partir del migdia, amb el desenvolupament de nuclis tempestuosos que afectaran principalment les zones de muntanya i alguns punts de l’interior.
Les comarques del Pirineu i Prepirineu —com l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà— tornaran a estar en el punt de mira per la formació de tempestes localment intenses, acompanyades de calamarsa i possibles ratxes de vent sobtades. En aquestes àrees, no es descarten acumulacions de més de 20 mm en molt poca estona. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per intensitat de precipitació, alertant especialment de la possibilitat de pedregades puntuals.
També es preveu una notable activitat tempestuosa a l’extrem sud del territori, especialment a les Terres de l’Ebre, on la combinació d’una marinada activa i aire fred en altura podria afavorir el creixement de núvols de tempesta de gran desenvolupament vertical.
A la resta del país, el cel es mantindrà variable, amb núvols que aniran creixent al llarg del dia, però amb menys risc de precipitacions rellevants, especialment al litoral central i a l’àrea metropolitana de Barcelona, on les tempestes, si arriben, seran molt més febles i disperses.
Aquest episodi forma part d’un patró persistent de temps primaveral inestable que està afectant gran part del nord-est peninsular. La causa principal és un bloqueig anticiclònic al nord d’Europa, que manté oberta la porta a l’arribada d’aire fred en alçada sobre la Península. Això, sumat a l’escalfament diürn, genera condicions idònies per a l’aparició de tempestes convectives.
Com continuarà la setmana?
De cara a dimecres i dijous, es mantindrà aquesta dinàmica de ruixats i tempestes a la tarda, tot i que es preveu que siguin una mica més dispersos. Les temperatures es mantindran fresques per l’època, amb màximes que oscil·laran entre els 20 i els 25 °C a gran part del país.
Segons els meteoròlegs, la situació podria començar a estabilitzar-se a partir de divendres, amb una retirada progressiva de les pertorbacions i un augment de les temperatures, especialment al centre i sud de la Península. No obstant això, no es descarten encara alguns ruixats puntuals a les zones de muntanya.
Les autoritats demanen precaució, sobretot a les zones afectades per les tempestes més intenses, i recomanen seguir les actualitzacions meteorològiques, ja que aquests episodis poden anar acompanyats de fenòmens severs com fortes descàrregues elèctriques, calamarsa o acumulacions ràpides d’aigua.
En definitiva, tot i que el maig avança, el temps continua ben lligat a la inestabilitat d’una primavera especialment dinàmica i carregada d’aigua.