La Biblioteca Popular de Valls va acollir, els dies 8 i 9 de maig, el primer Fòrum de la Calçotada, una trobada pionera que ha posat en valor aquest àpat tradicional com a element clau de la identitat, la gastronomia, el turisme i l’economia del territori. Amb una molt bona acollida i un gran èxit de participació, l’esdeveniment va despertar l’interès de nombrosos assistents, tant del món institucional com del sector privat i la ciutadania.
El fòrum va comptar amb sis taules rodones que es van estructurar en tres grans eixos principals: la gastronomia, l’economia i la sostenibilitat, i que van abordar la calçotada des de perspectives diverses com la científica, l’econòmica, la gastronòmica i la mediambiental. Les sessions van generar un debat molt enriquidor i van posar de manifest la necessitat de seguir treballant conjuntament per garantir el futur d’aquesta tradició amb criteris d’innovació, qualitat i arrelament al territori.
L’acte inaugural, celebrat divendres al vespre, va comptar amb la conferència magistral del reconegut gastrònom català i director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, qui va oferir una mirada profunda i inspiradora sobre el valor cultural i gastronòmic de la calçotada. Pel que fa als parlaments institucionals, hi van intervenir el president de la Cambra de Comerç
de Valls, Josep M. Rovira; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, i el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull. L’acte també va comptar amb la presència d’altres personalitats del món institucional i empresarial.
La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Cristina Massot, secretària general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Joan Ibarra, regidor de Turisme de l’Ajuntament de Valls, que van coincidir a destacar la importància d’aquest espai de debat com a motor de futur per a la calçotada.
Aquest esdeveniment forma part de les iniciatives vinculades a la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, i té com a objectiu obrir noves vies d’estudi i coneixement entorn la calçotada, tant des del punt de vista gastronòmic com científic, econòmic i sostenible. La valoració final de l’esdeveniment és molt positiva, tant per l’alt nivell de participació com per la qualitat dels continguts i dels debats generats.
El Fòrum ha estat organitzat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls, juntament amb les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus i Tortosa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la IGP Calçot de Valls i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.