La ciutat de Reus se suma enguany una vegada més a la commemoració del Dia Internacional dels Museus, amb una programació extensa, inclusiva i oberta a tota la ciutadania. La celebració s’allarga del 12 al 18 de maig i culmina el dissabte 17 amb la celebració de la Nit dels Museus, i l’endemà, el dia 18, amb la del Dia Internacional dels Museus que enguany gira al voltant del lema “El futur dels museus en comunitats en canvi constant“.
Els Museus de Reus, en col·laboració amb l’Agència Reus Promoció, presenten una nova edició de la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus, amb una completa agenda d’activitats que combina la divulgació del patrimoni amb la participació ciutadana, la inclusió i l’accessibilitat.
L’acte central tindrà lloc el dissabte 17 de maig, amb propostes en els diferents espais museístics de la ciutat. La programació, però s’inicia ja el dimarts 13 de maig i s’allargarà fins al dissabte 25, amb propostes adreçades a públics de totes les edats.
Una oferta museística que connecta espais, comunitats i canvi
El Museu de Reus ha preparat un mes de maig amb moltes activitats, exposicions i visites guiades que faran gaudir a tots els públics. El dia 17 de maig es podrà visitar el refugi antiaeri de la Patacada, la bòbila del Sugranyes, el Museu Salvador Vilaseca amb especial la cambra cuirassada, el taller de restauració i les sales de reserves. També es podrà visitar el Centre de la Imatge Mas Iglesias i apuntar-se al taller de demostració de fotografia estenopeica.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “hem preparat una “cal destacar la participació dels alumnes de l’escola Maria Rosa Molas que el divendres 16 a la tarda es convertiran en guies per explicar la cultura clàssica que es pot veure a la sala d’arqueologia del Museu Salvador Vilaseca“.
El dissabte 17 hi haurà el plat fort de celebració, durant tot el dia es podran gaudir de les diverses visites guiades i tallers que s’ofereixen als equipaments, destaquem la participació dels alumnes del l’Escola i Conservatori de música de Reus que durant el matí i la tarda de dissabte oferiran diversos recitals a la sala d’exposicions del Museu Salvador Vilaseca, el públic podrà gaudir de la música tot admirant l’exposició Ricard Duran, elogi a la quotidianitat.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “enguany volem posar el focus al Centre de la Imatge Mas Iglesias que serà un dels punts de referència d’aquesta celebració del Dia Internacional dels Museus. El CIMIR fa un any que va entrar en el registre de museus, com a extensió registrada, i celebrem aquesta fita i la festa del DIM amb una programació especial”. Així doncs, el Centre de la Imatge Mas Iglesias oferirà una demostració de fotografia estenopeica i serà taló de fons de la representació Memòries Oblidades de la companyia Teatralizat. Es tancarà la nit amb la discjòquei Fania que amb la combinació perfecte entre música indie i rock ens farà sentir el ritme tot gaudint de l’exposició Reflexions Marginals de Guillem Torné o de l’exposició I la festa continua!, que es pot veure al CIMIR.
Les activitats no acaben aquí, el 15 de maig a les 18 h al CIMIR hi haurà la conferència de Guillem Torné, que parlarà de la seva exposició. El 21 de maig, també al CIMIR, a les 18 h es projectarà el documental del mes, “Campi qui pugui”. El 22 de maig al Museu Salvador Vilaseca, a les 18 h, tindrem l’oportunitat de gaudir de la visita comentada pel comissari de l’exposició Ricard Duran. Elogi a la quotidianitat. Les places són limitades, gratuït amb inscripció a: ticket.reuscultura.cat.
Per acabar el mes, el 24 de maig a les 9:30 h a la plaça d’Almoster s’ha organitzat una caminada per “Resseguir les passes del Dr. Vilaseca”. De la mà de l’arqueòleg Jaume Massó es visitarà el poblat ibèric de Santa Anna de Castellvell i el forn romà de la Buada. Es tracta d’un itinerari circular de 8,5 km i 3 hores de durada. Les places són limitades, gratuït amb inscripció a: ticket.reuscultura.cat
El DIM del 2025 ha treballat una programació d’activitats gratuïtes i de petit format, i cal fer reserva prèvia. També es poden fer visites lliures durant el 17 de maig.
Reus Promoció: com connectar patrimoni viu i accessible per a totes les comunitats
El Gaudí Centre, juntament amb altres espais patrimonials de la ciutat —com el Pavelló 6è de l’Institut Pere Mata, el Campanar de la Prioral de Sant Pere o l’Enològica de Reus— se sumen a la celebració oferint una oportunitat única per descobrir el ric i vibrant llegat arquitectònic de Reus. Visites guiades, activitats familiars, tallers per als més joves i un ampli ventall de propostes accessibles i inclusives acosten un cop més aquest patrimoni a tothom per viure, conèixer i gaudir d’aquests espais patrimonials, seguint el lema d’aquesta nova edició del Dia Internacional dels Museus i del Patrimoni de la ciutat de Reus.
Des de la regidoria de Projecció de Ciutat, es posa especial èmfasi a garantir l’accessibilitat i la inclusió social. Així, part de les activitats del Gaudí Centre es traslladaran a peu de carrer per tal que la ciutadania en pugui gaudir sense cap requisit, només del simple fet de seure per a realitzar l’activitat, sense cap mena d’inscripció prèvia, i així promoure la inclusió i l’accés per tal que la comunitat intergeneracional interactuï entre ella i amb el patrimoni d’una manera viva i accessible.
Aquest any l’espectacle central, «Arquitectures Vives», de la mà del ballarí i coreògraf Diego Sinninger girarà al voltant de l’arquitectura, l’arquitectura que pren forma i agafa moviment i que es mou en constant canvi per arribar a esdevenir més que arquitectura i art. En col·laboració amb la Fira del Circ de Catalunya, Trapezzi, se’n podran gaudir de tres passis, el primer d’ells estarà audiodescripció per a persones cegues.
A més, al Gaudí Centre es dura a terme una visita guiada; «Descobrim Gaudí. Del geni a la persona» que també se signarà amb la llengua de signes catalana (LSC) i com a novetat el dissabte dia 17, a les 17 h, es podrà gaudir d’un taller «Decora la teva rajola» que es farà de tal manera que també hi pugin gaudir persones no vidents.
Així mateix es proposen altres activitats com:
Visita guiada al Pavelló 6 de l’Institut Pere Mata, una visita que permet descobrir l’essència del recinte, complementada amb un taller de vitralls als jardins del mateix recinte per al nostre públic més petit.
Descoberta de l’Estació Enològica com a espai on podreu conèixer la història d’aquest edifici modernista dissenyat per l’arquitecte Pere Caselles. Scape Room per a públic juvenil, una opció de visita dirigida a un públic més jove que busca gaudir d’opcions de visita més dinàmiques i trencadores a l’hora de fer visites.
Activitats Digitals de descoberta que permeten visitar d’una manera més innovadora i alineades amb les noves tendències que l’Agència està implementant en la visita dels seus equipaments, Gaudí Centre i Institut Pere Mata, que permeten una visita lliure i interactiva.
Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat, ha manifestat que “amb aquesta programació, Reus es reafirma com a ciutat compromesa amb la difusió del patrimoni i en comunitats en canvi constant, convertint el Dia Internacional dels Museus en una celebració viva, oberta i transformadora“.