“No es va matar un policia de miracle”. Amb aquestes paraules ha definit avui el portaveu del sindicat FEPOL, Toni Castejón, l’agressió que van patir sis agents dels Mossos d’Esquadra en els incidents del passat diumenge a la nit al barri de la Mariola de Lleida. Unes 300 persones s’han manifestat aquest dilluns davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Lleida per denunciar un increment de les agressions contra els policies.
Tots els sindicats policials han donat suport a la protesta, en la qual han exigit més mitjans, canvis legislatius per endurir les condemnes als agressors i més suport per part de la cúpula dels Mossos d’Esquadra i del departament d’Interior. Durant l’acte, els concentrats també han demanat la dimissió del cap de l’ABP del Segrià, Xavier Ribelles, i han abocat líquid vermell a terra al crit de “no més sang”. La manifestació ha estat impulsada per CCOO amb el suport d’altres sindicats policials i la presència d’alguns agents de la Guàrdia Urbana de Lleida.


Des del sindicat FEPOL, el portaveu Toni Castejón ha assegurat als micròfons de LaCiutat que “el que va succeir a Lleida va ser molt greu i no es va matar un policia de miracle. Van ser agressions brutals i no són fets aïllats perquè això està succeint massa sovint en altres ciutats, i estem absolutament desprotegits a nivell de defensa jurídica, d’unes lleis que tenim amb penes irrisòries i sobretot demanem que hi hagi un canvi a partir d’aquí”.
En aquest sentit, ha donat un missatge “contundent per fiscalia, jutjats i comandaments perquè veient el panorama hem de valorar la nostra seguretat, però sobretot la fermesa ha de ser de nivell jurídic i de dir, si es toca un policia, ha d’haver-hi conseqüències”.
Respecte als companys ferits, han assegurat que “s’estan recuperant, van patir ferides molt greus i sobretot quan tens una situació traumàtica com aquesta veurem quant triguen en recuperar-se i poder tornar”. En aquest sentit, els sindicats reclamen “una contundència que ara no tenim”. De moment, no consten detinguts per aquests fets.
Com a exemple d’aquesta desprotecció policial, s’ha exposat un altre cas d’aquest cap de setmana on un agent va perdre un dels seus dits del peu després d’una baralla a Cerdanyola del Vallès. “Aquest agressor venia d’una altra detenció i va acabar amb un dit amputat d’un company i ara ja està al carrer. D’aquesta manera dones un missatge que colpejar un policia no té conseqüències, però i si aquest home agredeix una nena o un home, de qui és la responsabilitat? Aquest sistema no protegeix la policia, però també està deixant la gent desamparada”, ha dit Castejón.
Castejón ha reclamat que es posin a disposició dels agents més pistoles elèctriques –ara “n’hi ha una per comissaria”, ha precisat– i canvis legislatius per evitar que persones investigades per atemptat contra els agents quedin en llibertat després de passar a disposició judicial.



Segons Borja Delgado, del sindicat CCOO, el de la Mariola no va ser “un fet puntual ni aïllat” i ha assegurat que els agents que treballen a peu de carrer “s’estan trobant amb una violència inusual en diferents zones de Catalunya”.
En el cas de “les agressions premeditades” a Lleida, ha detallat que els agents van patir “fractures de crani i de canell, luxacions d’espatlla i van haver de rebre 57 punts de sutura”.
D’altra banda, Albert Palacio, portaveu del sindicat USPAC, ha alertat que hi ha “frustració” per la gestió dels comandaments del cos i pel fet que “no s’apliqui la llei com s’ha d’aplicar”. A més, ha carregat contra la consellera Núria Parlon i el director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a qui ha exigit “que no s’amaguin, ens donin suport i condemnin els fets”.