El Departament de Recerca i Universitats obre una nova convocatòria dels ajuts FI-SDUR, dirigida a departaments i unitats de recerca de les universitats catalanes. Amb aquests ajuts es destinaran 9.915.000 euros a la captació de talent científic per al sistema universitari, finançant 120 contractes predoctorals de tres anys de durada per a investigadors i investigadors en formació.
L’objectiu dels FI-SDUR és impulsar la capacitat investigadora del sistema universitari català, consolidant estratègies i polítiques científiques conjuntes entre els departaments i les universitats, amb la finalitat de desenvolupar activitats de recerca d’impacte internacional i enfortir la generació de coneixement i la transferència.
Les persones candidates als ajuts, que han de fer la sol·licitud abans del 14 de maig, han d’haver finalitzat els estudis que donen accés al doctorat a partir de l’1 de gener de 2022, tot i que hi ha excepcions per a persones que hagin gaudit d’una baixa per maternitat o paternitat, patit una malaltia greu o altres situacions previstes a la convocatòria. També, com a novetat d’aquest any, les persones candidates que hagin fet els estudis fora de l’Espai europeu d’educació superior (EEES), han d’estar matriculades en una universitat catalana en el moment de sol·licitar l’ajut.
Un programa cofinançat pel Fons Social Europeu
Gestionats des de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), els ajuts FI-SDUR estan cofinançats pel Fons Social Europeu Plus de Catalunya 2021-2027. Alhora, s’ajusten als objectius estratègics de recerca de la Unió Europea establerts a l’Horitzó Europa, potenciant una recerca ètica, responsable i innovadora que contempli la transferència de coneixement, l’aplicabilitat de la recerca i l’impacte social, econòmic i científic de la investigació.
Juntament amb els ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador predoctoral (FI) i el programa d’ajuts dirigit a personal investigador predoctoral dels àmbits de les tecnologies STEP (FI-STEP), els FI-SDUR contribueixen a la formació i a la professionalització del personal investigador. D’aquesta maner, el Govern reforça el sistema universitari català per mitjà de la mobilitat internacional, la intersectorialitat i l’atracció de personal investigador amb potencial, donant-los l’oportunitat d’iniciar la seva carrera professional en qualsevol àmbit científic.