Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

Les referents d’emancipació juvenil han atès 86 joves en el darrer any a VNG

Avatar photo
L’objectiu és orientar joves en situació d’especial vulnerabilitat per afavorir la seva participació social i acompanyar-los en el procés d’emancipació

El Servei d’Acompanyament a l’Emancipació i Inclusió Juvenil de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha treballat amb 86 joves durant el 2024. L’objectiu és orientar a joves en situació de vulnerabilitat per afavorir la seva participació social, i acompanyar-los en el procés d’emancipació.

El servei s’adreça a joves de 16 a 29 anys, principalment joves que han migrat sense referents familiars o que, per diferents motius, tenen una major necessitat d’acompanyament en el seu procés d’emancipació i desenvolupament de la seva autonomia. Per a això, les referents d’emancipació i inclusió juvenil treballen des d’una mirada transversal, amb l’objectiu de donar resposta i intervenir en diferents àmbits (personal, educatiu, professional, emocional, social, comunitari) de la vida dels joves que s’hi adrecen. Aquests joves participen en diversos projectes alhora, i en alguns casos són derivats a recursos específics que puguin donar resposta a les seves necessitats.

Dels 86 joves atesos, la majoria tenen entre 19 i 24 anys. Prop del 60% es troba en situació administrativa regular al país, alguns es troben en situació de demanda d’asil, d’altres són joves nascuts al territori i un 32% es troba en situació administrativa irregular.

La majoria de les intervencions que s’han fet durant el 2024 han estat, per una banda, tutories (132), les quals constitueixen una part essencial de la intervenció, ja que serveixen per realitzar un seguiment, exposar o decidir conjuntament les accions necessàries per resoldre la demanda del jove, i, per l’altra banda, coordinacions (111), les quals serveixen per donar una resposta a coordinada entre la xarxa de serveis de la ciutat. També s’han fet derivacions (73) a serveis específics i acompanyaments, tràmits, entrevistes o empadronaments.

Pel Regidor de Joventut, Salvador López, “el projecte de referents d’emancipació juvenil és un exemple de la voluntat de la Regidoria d’esdevenir un servei de referència per a la gent jove del municipi en l’acompanyament cap a la construcció del projecte de vida propi”, i remarca que “aquest és un projecte que, cada any, suma experiències d’èxit de joves especialment vulnerables que hi troben l’impuls per encarar els seus camins de forma autònoma”.

Diversos projectes adequats a les necessitats

El servei s’estructura a partir de quatre projectes que tenen com a objectiu respondre a les necessitats individuals des de diferents eixos.

El primer és l’Espai d’Atenció Individualitzada, una acció transversal que mitjançant l’atenció directa serveix per acompanyar-los/les en àmbits com l’habitatge, l’ocupació, la formació i la salut i, en cas que sigui necessari, se’ls deriva als serveis especialitzats. També se’ls ofereix suport en la gestió documental i de tràmits per regularitzar la seva situació administrativa i facilitar l’accés als diferents recursos als quals poden tenir dret a través de les diferents administracions competents.

El segon projecte és el de Recursos Residencials, amb dos habitatges: Can Corriol, un pis d’autonomia amb acompanyament educatiu adreçat a joves migrats entre 18 i 21 anys que neix de la col·laboració entre la Fundació Sant Antoni Abat i l’Ajuntament; i La Maregassa, un pis d’autonomia que té com a objectiu proporcionar un habitatge de lloguer compartit accessible on acompanyar el camí cap a l’emancipació, el desenvolupament personal i l’adquisició d’habilitats necessàries per mantenir una vida activa i participativa a la comunitat. Des de l’inici dels projectes, el 2022 i a finals del 2021, respectivament, hi han participat 9 joves a cadascun dels pisos d’autonomia.

El tercer projecte és el d’Intervenció Comunitària, amb els programes de Mentoria Social Vincles i el CAT al TOC.

El primer pretén facilitar el contacte entre joves que han migrat sols i persones que, de manera voluntària, volen acompanyar-los en el seu procés d’emancipació i en el seu coneixement envers la ciutat d’acollida. Aquest projecte has estat exemple de bones pràctiques en diverses ocasions, rebent el reconeixement de la Diputació de Barcelona, a les Jornades de polítiques locals de joventut, i de l’Ajuntament, a les Jornades de VNG Inclusió. Durant l’any 2024 s’ha dut a terme la segona edició, en la qual han participat 7 parelles.

El CAT al TOC és una eina potenciadora de la competència lingüística dels joves a través de classes en català, que s’aborden, no només com una oportunitat d’aprenentatge lingüístic, sinó com un marc que integra competències transversals essencials per al progrés i desenvolupament personal dels joves. Hi han participat 11 joves.

En darrer lloc, el quart projecte és el d’Ocupació, amb el Treball i Formació Línia Joves, un programa subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, que ofereix la possibilitat de contractar joves tutelats i extutelats que es troben com a demandants d’ocupació. L’objectiu és facilitar experiències professionals i accions formatives amb un acompanyament tècnic a un sector de la població jove especialment vulnerable per a una posterior inclusió laboral al mercat de treball ordinari.

L’any 2024 hi han participat 9 joves, repartits en diferents serveis de l’ajuntament, com conserges d’equipaments municipals o operaris de mercat, amb un acompanyament i amb 135 hores de formació en llengua catalana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
missa solemne Lleida papa Francesc

Lleida recorda al papa Francesc amb una missa solemne a la Catedral

Notícia següent

Almudena Grandes i Carme Chacón tindran dos espais commemoratius a Cornellà

Notícies relacionades