Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau en dia feiner, ocuparà més espai que mai als carrers de Barcelona per evitar la massificació, amb mig miler de parades de llibres i flors distribuïdes al llarg de més de 3,5 quilòmetres. Mentre que els floristes confien tornar a les xifres d’abans de la pandèmia, els llibreters preveuen que aquest sigui el moment de l’any en què es venen més llibres en català que en castellà.
Es calcula que per Sant Jordi es mobilitzen prop d’un milió de persones a Barcelona i que les vendes representen aproximadament un 20% de la facturació de les editorials en català, després que a la passada edició es venguessin un total de 70.000 títols diferents.
Barcelona comptarà amb més parades que l’any anterior, unes 448 de llibres, entre elles 200 amb signatura d’autors, i 52 de roses, que ocuparan en total més de 3,5 quilòmetres. Es dupliquen així les xifres prepandèmiques de 2019, any en què unes 200 parades van vestir els carrers de la capital.
S’han fet més grans tots els espais de la ciutat, amb l’objectiu de gestionar millor les cues de gent i fer la circulació més accessible, a la vegada que s’opta per mantenir les Rambles com a espai que acollirà la celebració. L’any passat es va recuperar aquest espai després dels atemptats de 2017.
Algunes de les vies ampliades són la de passeig de Sant Joan i la de passeig de Lluís Companys, així com la zona destinada a les parades de Les Corts; Gran de Gràcia, amb un tram més; la Rambla del Poblenou, i Passeig de Gràcia, amb la inclusió del carrer de Mallorca. D’altra banda, aquest 2025 s’ha establert un dispositiu de seguretat especial per a Passeig de Gràcia amb la presència de bombers i ambulàncies.
Les parades de llibres es repartiran per set districtes: Ciutat Vella (94), Gràcia (23), L’Eixample (203), Les Corts (10), Sant Andreu (5), Sant Martí (11), Sarrià (2).
Falta de rosa local
Els floristes de Mercabarna-flor confien tornar a les xifres d’abans de la pandèmia i que aquest Sant Jordi es tornin a superar els set milions de roses venudes, de les que un 30% sortiran del mercat majorista. Justifiquen l’optimisme pel fet que la festa caigui en dia feiner i perquè els turistes cada cop “se la fan més seva”.
A falta de producte local, un any més el gruix de roses vindrà de Colòmbia (68%), Equador (22%) i Holanda (10%). Els preus es mantindran estables amb flors de bona qualitat a partir dels 5 euros, i el 80% de les roses que es vendran seran vermelles, principalment de la varietat Freedom, i el 20% restant d’altres colors.
Al sector de la flor es parla de més de 20 milions d’euros en vendes, però el Gremi de Floristes de Catalunya calcula que, d’aquests set milions de roses, només entre un 25% i un 30% es compren en floristeries. Per aquest motiu, el gremi demana que la diada compti amb menys “intrusisme” per protegir la rosa d’autor i reduir un 50% les llicències de venda de roses a particulars. S’ha fet un pas més per consolidar la rosa d’autor amb la creació d’un segell distintiu inspirat en una rosa feta amb la tècnica del trencadís, elaborada per l’alumna d’Elisava Paula Jericó.
La diada, en català
Segons la Cambra del Llibre, per Sant Jordi es mobilitzen prop d’un milió de persones a Barcelona i les vendes representen aproximadament un 20% de la facturació de les editorials. A la passada edició es van vendre un total de 70.000 títols diferents.
Es preveu que Sant Jordi sigui el moment de l’any en el qual es venen més llibres en català que en castellà, superant la proporció habitual d’un terç en català i els altres dos terços en castellà, explica el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis.
Aquest any es mantindrà el sistema de copagament implementat el 2024 d’una zona professional a la ciutat que requereixi el pagament d’entre 80 o 100 euros per l’ocupació de cada sis metres de parada, al·legant que “tot aquest espai necessita un suport econòmic”.
Uns 6.000 punts de venda a Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha proporcionat fins ara 5.752 llicències de parades, un increment del 13% respecte a l’any passat. En total, la ciutat comptarà amb 6.000 punts de venda, ja que per cada gremi s’atorga una sola llicència independentment del nombre de parades.
Els floristes calculen que l’any 2024 es van donar 4.100 llicències de venda de roses a particulars i hi va haver unes 2.000 parades més sense llicència. La Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu de seguretat de 180 agents i 175 auxiliars al llarg de la jornada, també en la línia de “perseguir” l’intrusisme dels paradistes sense llicència.
“Llibre, rosa i mani”
El col·lectiu Sant Jordi per la Llengua es manifestarà el dia 23 a la capital sota el lema “Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular”, amb un recorregut que iniciarà a les 19.00 a la plaça Universitat fins a arribar a la plaça Sant Jaume.
Es vol assenyalar la situació d’emergència lingüística i revertir els efectes d’un “model de ciutat” que ha servit per a “destruir la llengua”. En el seu manifest, criden a celebrar un Sant Jordi amb “llibre, rosa i mani”.
Així mateix, hi haurà una altra convocatòria a Girona, organitzada per la Taula per la Independència, des de la plaça de la Independència fins a la plaça Catalunya. Entre les més de 100 entitats adherides a Sant Jordi per la Llengua hi ha Òmnium, l’ANC i el Sindicat de Llogateres.