Aquesta setmana marca el tret de sortida de la nova temporada de les Jugatecambientals, un projecte compartit amb els ajuntaments metropolitans que té com a objectiu fer descobrir els valors dels parcs i les platges com a espais de natura urbana a través del joc, l’experimentació i l’observació, amb una programació amena i divertida adreçada al públic familiar. En total hi ha 47 Jugatecambientals arreu dels parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb 25 sessions programades entre primavera i tardor i un catàleg de propostes que suma 1.175 activitats.
Les novetats més destacades d’enguany són les següents:
- Canvis d’ubicació:
La Jugatecambiental de la platja del Somorrostro, a Barcelona, es traslladarà a la platja del Bogatell. Continuarà comptant amb les activitats del Centre de la Platja de l’Ajuntament de Barcelona amb un nou calendari: cada diumenge de la temporada, d’11.30 a 13.30 h.
La Jugatecambiental del parc de les Palmeres de Corbera de Llobregat passarà al parc de la Roda, que s’incorpora enguany a la xarxa de parcs metropolitans (XPM).
- La implementació de la Jugateca Viatgera: una Jugatecambiental itinerant que estarà present en diferents actes de les agendes culturals, com festes majors, celebracions de diades especials, etc. Contribuirà a difondre el projecte entre la ciutadania per donar-li més visibilitat, ja que podrà arribar a públic de qualsevol barri de qualsevol municipi.
- Implementació definitiva del passaport de fidelitat de les Jugatecambientals, del qual s’havia dut a terme una prova pilot en passades edicions. Després de fer una activitat en una Jugatecambiental, se segellarà el passaport. Cada cop que s’omplin 10 caselles del passaport, es rebrà un obsequi. Aquesta iniciativa ha estat molt exitosa als municipis on s’ha provat, per això ara s’estén com a element de dinamització per fomentar-hi la participació.
- Canvi d’horari: la Jugatecambiental del parc de Can Solei i de Ca l’Arnús de Badalona recupera la seva activitat els diumenges d’11.30 a 13.30 h.
- Noves incorporacions de L’hora del conte als parcs de Bellvitge i Can Buxeres, a l’Hospitalet.
El calendari general va de la setmana del 24 de febrer fins a la del 26 de maig, i de la del 8 de setembre a la del 24 de novembre, en dissabte o diumenge segons el parc o la platja. Al web www.amb.cat/jugatecambiental hi ha disponible la programació completa, amb dies i horaris. Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.
Les Jugatecambientals també disposen d’un espai de joc no dirigit, on les famílies poden triar entre una gran diversitat de propostes lúdiques i educatives especialitzades en la natura, com activitats autoguiades, trencaclosques o jocs de taula, espais artístics o de construcció, jocs motrius i, en alguns casos, espais de lectura, gràcies a la col·laboració amb algunes biblioteques. Al llarg dels anys s’ha anat millorant la qualitat i quantitat d’aquests jocs, que entre d’altres han incorporat un Memory i un Twister gegants per treballar la biodiversitat.
Més de 302.000 persones en una dècada de trajectòria
La temporada passada (any 2024) es van batre tots els rècords de participació dels 10 anys d’història d’aquest projecte, ja que es van sobrepassar els 48.000 participants, xifra que suma un total acumulat de més de 302.000 persones.
Aquesta proposta proporciona un espai educatiu i de trobada ideal per a les famílies a l’aire lliure i ben a prop de casa. Una oferta lúdica de gran riquesa, ja que s’hi treballen, de manera amena i divertida, continguts relacionats amb els valors dels parcs i les platges metropolitans i la sostenibilitat en general.
Els temes tractats en les programacions es coordinen amb els equips tècnics de l’AMB, que s’encarreguen de la gestió integral dels parcs i platges metropolitans, i els ajuntaments. Inclouen continguts per informar i sensibilitzar la ciutadania. Alguns dels temes que afavoreixen la sinergia entre la gestió integral i la participació ciutadana són els següents:
- La importància de millorar la biodiversitat, que té una relació directa amb la salut dels ecosistemes i de les persones.
- La riquesa i la gestió dels ecosistemes dels parcs i les platges com els espais dunars, els prats florits o els espais aquàtics naturalitzats de les basses dels parcs.
- L’ús de l’aigua, en relació amb els episodis de sequera que patim i les repercussions en la gestió d’aquests espais de natura urbana.
- La convivència dels usuaris als parcs i platges, amb gossos i sense.
- Els efectes negatius del canvi climàtic i l’artificialització de la costa, que provoquen una regressió estructural de les platges metropolitanes.
- La retirada d’espècies invasores i les plantacions de vegetació als sistemes dunars.
Aquests projectes també s’han consolidat amb el pas del temps com a espais de dinamització dels barris, que cada vegada més s’estableixen dins les agendes culturals i socials.