Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

L’Àrea Metropolitana de Barcelona defensa les seves prioritats a l’EMA

Avatar photo
La conferència aplega a 58 metròpolis de 21 països d’Europa i Turquia per mostrar les inquietuds principals a les autoritats europees
ema-group-conferencia-europea

L’AMB participa, durant aquesta setmana, en la conferència internacional European Metropolitan Authorities (EMA), que aquest any se celebra a Zaandstad, a l’àrea metropolitana d’Amsterdam. La trobada reuneix 25 alcaldes, presidents, vicepresidents i representants de les principals metròpolis europees, en un esforç per defensar la perspectiva metropolitana en l’àmbit europeu i debatre sobre polítiques que propiciïn el benestar de la ciutadania a les grans aglomeracions urbanes i àrees metropolitanes. En aquesta ocasió, la trobada també abordarà les eleccions al Parlament Europeu del juny passat i els debats al voltant del nomenament dels nous comissaris europeus.

En aquesta conferència, que també ha comptat amb la participació de diputats del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Comitè de les Regions, hi ha representat l’AMB Elisenda Alamany, vicepresidenta de relacions internacionals i metròpolis digital. Durant la seva intervenció a la jornada, Alamany ha posat de manifest la rellevància de les àrees metropolitanes en el context actual per aconseguir el benestar: “El que ens uneix és l’enfocament metropolità, que ens empeny a pensar i actuar més enllà dels límits dels nostres municipis, i a aconseguir una metròpolis cohesionada. Molts dels reptes als quals s’enfronten les ciutats, com l’habitatge, el transport, la gestió de l’aigua i els residus, etc., es poden abordar millor a escala metropolitana. Demanem el suport de les institucions europees per reconèixer la importància de la dimensió metropolitana i incorporar, en aquest nou mandat polític, les àrees metropolitanes en el disseny i implementació d’estratègies, polítiques i finançament europeus”.

La vicepresidenta també ha anunciat que l’AMB acollirà la trobada de l’EMA el 2025, que coincidirà amb el desè aniversari de l’EMA, a Barcelona.

El benestar de la ciutadania a les metròpolis

El tema principal de la conferència d’enguany és “Perspectives metropolitanes sobre el benestar“. Els participants s’han centrat a estudiar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic, el benestar social i l’ecologia des d’un enfocament metropolità. Precisament és a les metròpolis on es reuneix la major part de la població i de l’activitat econòmica, empresarial i d’innovació de cada país, però també on es consumeixen més recursos, es genera més contaminació i les desigualtats socials són més grans.

La declaració política que ha resultat de la trobada reconeix el lligam creixent entre els governs locals i metropolitans i les institucions europees, però segueix reclamant més suport i cooperació en alguns aspectes, com ho concreta la llista de 10 prioritats estratègiques de cara als propers anys:

  • Coordinació entre administracions de diferents nivells per garantir una governança compartida.
  • Creació d’habitatge assequible i sostenible, amb un augment de la construcció d’habitatge protegit, investigació en tècniques que permetin innovar construint de manera més ràpida i sostenible, i polítiques que garanteixin l’existència de sòl públic destinat a aquest fi.
  • Acceleració de la transició energètica, per protegir el medi ambient i garantir que les llars, les empreses i el transport es beneficiïn dels costos de producció més baixos de l’energia neta.
  • Desenvolupament d’una indústria sostenible, amb inversions en projectes innovadors com les “valls de l’hidrogen”, per millorar les condicions de vida a les zones industrialitzades.
  • Potenciació de l’ocupació i la productivitat mitjançant el suport als sistemes educatius i de sanitat, per assegurar bones condicions de treball, formació i formació professional, i transicions justes d’una feina a una altra per als treballadors i els autònoms.
  • Augment de l’economia circular, que ajudi alhora a controlar la generació de residus i la producció de recursos.
  • Millora de la mobilitat sostenible transfronterera, urbana i metropolitana, amb inversions en transport públic, bicicleta i altres modes de transport nets, per tal d’eliminar la “pobresa de mobilitat” i contribuir a reduir la contaminació. Les àrees metropolitanes estan fent grans esforços invertint, entre altres, en la creació d’una densa xarxa d’instal·lacions de recàrrega (bateries, xarxes intel·ligents) per a vehicles elèctrics a l’espai públic.
  • Protecció de la natura i de la biodiversitat, per ajudar en l’adaptació al clima, la seguretat alimentària i el subministrament d’aigua.
  • Digitalització de la societat amb abast a la totalitat de la població, com a garantia de ciutats i metròpolis pròsperes, inclusives i democràtiques.
  • Consideració de l’aigua com a condició indispensable per a la qualitat de vida. Les freqüents inundacions i sequeres i la contaminació obliguen a fer de l’aigua una prioritat estratègica i a crear una Estratègia Europea de l’Aigua holística, que restauri el cicle de l’aigua i incorpori l’aigua en totes les polítiques de la UE mitjançant mesures concretes i un calendari clar.

EMA: gairebé una dècada d’història

El Fòrum de les Autoritats Metropolitanes Europees (EMA) va ser creat l’any 2015 per l’AMB, ​​i des de llavors s’ha convertit en una plataforma de diàleg polític entre les ciutats i àrees metropolitanes, les institucions europees i els governs nacionals. Actualment, l’EMA reuneix 58 metròpolis de 21 països europeus i Turquia, que representen 122 milions d’habitants. La xarxa de representants de l’EMA es reuneix cada any en una ciutat o regió metropolitana europea diferent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença el Gran Recapte amb 2.200 punts de recollida d’aliments

Notícia següent

Els Comuns adverteixen que “queda molt camí” per acordar les polítiques d’habitatge dels pressupostos

Notícies relacionades