El Seprona (Servei de Protecció de la Natura) de la Guàrdia Civil de Lleida ha imputat una cooperativa de Lleida, la Cooperativa Arbequina d’Arbeca, per presumptes delictes d’estada, falsificació documental i contra el mercat i els consumidors per vendre oli que s’havia pagat com a verge extra i que en realitat es va comprovar que era d’oliva però no d’aquesta qualitat, que és més cara.
El gerent i el tècnic agrònom d’aquesta cooperativa lleidatana han estat citats a declarar en qualitat d’investigats per un presumpte delicte d’estafa. La cooperativa hauria comercialitzat de manera fraudulenta al voltant de 105.000 litres d’oli d’oliva verge etiquetats i facturats com si fossin verge extra durant la campanya 2022-2023.
Les principals diferències entre l’oli d’oliva verge extra i l’oli d’oliva verge, és que el verge extra no pot superar una acidesa de 0,8 graus, mentre que l’oli d’oliva verge se situa entre els 0,8 i 2 graus. A més, el verge extra és superior en criteris organolèptics, és a dir una major impressió al gust o a l’olfacte, que l’oli d’oliva verge.
Tot es remunta al maig de 2023, quan les autoritats de la República Txeca van emetre una Alerta Ràpida de Frau Alimentari en relació a un lot d’oli d’oliva verge extra procedent d’aquesta cooperativa lleidatana. L’anàlisi d’aquest lot, realitzat en un laboratori reconegut pel Consell Oleícola Internacional, va determinar que en realitat es tractava d’un oli d’oliva llampant, una qualitat molt inferior a la indicada a la factura i l’envàs.
La Guàrdia Civil assenyala que arran de la investigació van comprovar que al llarg de la campanya 2022-23, aquesta cooperativa va arribar a vendre 105.000 litres d’oli com a “Verge Extra” quan no ho era, obtenint un benefici fraudulent de 40.000 euros.
Per tot plegat, es va citar a declarar com a investigats el gerent i el tècnic agrònom per presumptes delictes d’estafa, falsificació documental i contra el mercat i els consumidors. El jutjat número 2 de Lleida és qui porta el cas.