Comença el compte enrere per a la 29a edició del Concurs de Castells.
Avui, en un acte que ha tingut lloc al Centre Cultural Antic Ajuntament de Tarragona, s’han presentat les 42 colles participants distribuïdes en les jornades del 29 de setembre a Torredembarra, i el 5 i 6 d’octubre a Tarragona.
La presentació de les colles, ha estat presidida per Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona; Vale Pino, alcalde de Torredembarra; Sandra Ramos, consellera de Cultura i Festes; Xavier Gonzàlez, director del Concurs de Castells; Ester Roca, directora castellera del Concurs de Castells; i Carles Cortés, presentador de l’acte del sorteig de l’11 de setembre.
El Concurs, que se celebra cada dos anys, és una mostra ferma de la tradició castellera que té la ciutat i és considerat per l’alcalde de Tarragona com “l’acte més destacat i important del calendari casteller”. A més i tal com ha afegit Xavier González, és un acte que des del 1932 serveix per projectar en primera línia, la tradició i la cultura de la ciutat i del país.
El passat 31 d’agost es va tancar el Rànquing Estrella, el qual comptabilitza les 3 millors construccions de les 5 millors diades de les Colles. A partir d’aquí, l’organització va convidar a les 42 colles classificades al Concurs de Castells, i elles han tingut 48 h per acceptar o declinar la invitació.
Cal recordar que les tres jornades castelleres seran retransmeses en directe per TAC 12 i la Xarxa Audiovisual Local.
Jornada del 29 de setembre a Torredembarra
Torredembarra és seu de la primera jornada del Concurs des del 2014, i això és, tal com l’alcalde de la localitat “gràcies als Nois de la Torre, que van crear El Concurset al 1997, per donar l’oportunitat a les colles que no podien participar en el Concurs de Tarragona”.
Enguany, la Jornada es durà a terme a la Plaça del Castell a les 10 h.
COLLES PARTICIPANTS:
- Castellers del Poble Sec
- Nois de la Torre
- Castellers de Castelldefels
- Castellers de la Sagrada Família
- Castellers de Badalona
- Castellers d’Altafulla
- Colla Castellera de Figueres
- Castellers de Sarrià
- Castellers de Caldes de Montbui
- Colla Castellera de l’Alt Maresme i la Selva Marítima
- Colla Castellera de La Bisbal del Penedès
- Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample
Jornades del 5 i 6 d’octubre a Tarragona
La jornada del 5 d’octubre, es durà a terme a la Tarraco Arena Plaça a les 16:30 h.
COLLES PARTICIPANTS:
- Castellers de la Vila de Gràcia
- Castellers de Sant Cugat
- Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau
- Castellers de Lleida
- Castellers de Sabadell
- Sagals d’Osona
- Xicots de Vilafranca
- Xics de Granollers
- Colla Castellera Jove de Barcelona
- Castellers de Terrassa
- Tirallongues de Manresa
- Castellers d’Esplugues
- Castellers de Berga
- Bordegassos de Vilanova
- Colla Jove de Castellers de Sitges
- Castellers d’Esparraguera
- Xiquets del Serrallo
- Castellers de Mollet
La jornada del 6 d’octubre, també es durà a terme a la Tarraco Arena Plaça, però a les 10:00 h.
COLLES PARTICIPANTS:
- Castellers de Vilafranca
- Colla Vella dels Xiquets de Valls
- Colla Joves Xiquets de Valls
- Colla Jove Xiquets de Tarragona
- Capgrossos de Mataró
- Xiquets de Tarragona
- Moixiganguers d’Igualada
- Castellers de Barcelona
- Castellers de Sants
- Xiquets de Reus
- Nens del Vendrell
- Marrecs de Salt
Un jurat amb representació
Ahir 5 de setembre, es va reunir el jurat del Concurs de Castells, únic per a les 3 jornades. Presidit per sisena vegada per l’historiador casteller Pere Ferrando, també comptarà amb els representants de les 6 primeres colles millor classificades al 2022. En representació als Castellers de Vilafranca, Eloi Miralles; per a la Colla Joves Xiquets de Valls, Albert Palau; per a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en Joan Vilaró; Colla Jove Xiquets de Tarragona comptaran amb Joan Oliván; els Xiquets de Tarragona amb Pilar Borrero; i per als Moixiganguers d’Igualada en Jaume Planas.
El sorteig més especial
El pròxim dimecres 11 de setembre, es realitzarà l’acte del sorteig de posició a plaça i ordre d’actuació de les tres jornades, en un acte obert al públic que se celebrarà al Teatre Tarragona i que també serà retransmès per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i TAC12.
En aquest acte la història castellera serà explicada d’una manera molt particular.
El cartell del Concurs, creat per l’artista Ricard Martínez Teruel, és una imatge creada a partir de moltes altres. A partir d’una primera imatge del Concurs de Castells de 1932, s’han anat incorporant altres fotografies de les jornades i diades posteriors fins a acabar esdevenint una il·lustració única, però creada a partir de 68 imatges diverses.
Amb l’acte del sorteig, el que es vol és desconstruir aquests moments de la història. Mitjançant diversos vídeos i músiques tradicionals castelleres, barrejades amb música electrònica i acompanyades pel directe del prestigiós saxofonista Llibert Fortuny, s’aniran desglossant les imatges del cartell i per tant la història castellera del territori.
Els protocols es mantenen intactes
Per acabar l’acte, la directora castellera del Concurs de Castells, Ester Roca, ha volgut remarcar que tots els protocols sanitaris i d’emergència continuaran igual que fins ara, ja que han comprovat que són els adequats i que funcionen.
L’única novetat serà que existirà una sanció en cas que el cast d’algun membre del castell caigui.