Rubau, juntament amb l’empresa mexicana VISE, ha guanyat la concessió de l’autopista que comunicarà les poblacions de Silao i San Miguel de Allende, a l’estat de Guanajuato de Mèxic. L’adjudicació és per a un període de 30 anys amb l’objectiu de dur a terme el disseny, la construcció, l’operació, l’explotació, la conservació i el manteniment d’aquesta infraestructura. Les obres s’hauran de finalitzar en els propers 24 mesos. Aquesta contractació també inclou la concessió per a la rehabilitació, l’operació, l’explotació, la conservació i el manteniment de l’autopista que uneix Silao amb Guanajuato, ja existent. En conjunt, és un projecte de gran envergadura que suposa una inversió total propera als 300 milions d’euros, 200 milions dels quals corresponen a la construcció. Fins a 15 empreses van iniciar el procés de licitació, però finalment aquest macro projecte s’ha adjudicat al consorci format per Rubau i VISE.
El punt de partida és la remodelació íntegra de l’autopista propietat de l’Estat que uneix Guanajuato amb Silao. De la quantitat total a invertir, per a aquesta actuació es destinaran 27 milions d’euros i consistirà en la reubicació de la zona de cobrament (peatge) i en l’ampliació dels carrils, passant dels cinc actuals fins a vuit. Un cop acabada aquesta actuació, Rubau i VISE continuaran administrant aquesta via, encarregant-se de la seva operació, conservació i manteniment.
La nova autopista entre Silao i San Miguel d’Allende es construirà amb l’objectiu de millorar la comunicació i la connectivitat a l’estat de Guanajuato. Servirà per agilitzar el trànsit entre les dues localitats, separades per uns 86 quilòmetres, i també contribuirà a impulsar i connectar turísticament la regió Valle de la Independencia amb l’Aeroport Internacional del Bajío, tota la zona oest de l’estat (León i els seus voltants) i la zona centre occidental del país. Miguel Jurado, CEO del Grup Rubau, explica que “aquesta adjudicació reforça la posició del nostre grup empresarial a Mèxic i al negoci concessional. L’oferta presentada pel nostre consorci garanteix que les dues autopistes mantindran alts estàndards d’operació i de conservació durant 30 anys”.
Camí dels 15 anys a Mèxic
Rubau es va associar per primera vegada amb la constructora mexicana VISE el 2010, quan les dues companyies van guanyar la licitació de la concessió per 30 anys per rehabilitar, construir i operar el Libramiento de Celaya. Aquesta infraestructura consta d’una circumval·lació de dos carrils de 12,93 quilòmetres i una circumval·lació addicional de quatre carrils de 16,45 quilòmetres. L’autopista de peatge va començar a operar de manera parcial aquest mateix any i està en ple funcionament des del 2013. Les dues empreses conserven participació accionarial en aquest projecte. El 2014, Rubau va aconseguir el seu segon projecte concessionat a Mèxic, amb el contracte de construcció i operació del Libramiento de Ciudad Obregón, a l’estat de Sonora, amb una longitud de 34,2 quilòmetres. Aquesta autopista es va inaugurar parcialment el 2017 i ha estat l’única valorada amb 500 punts sobre 500 per la Secretaría de Comunicaciones y Transportes de la Federación, demostrant el compromís del Grup Rubau amb la qualitat de les infraestructures. El 2016, Rubau Mèxic va guanyar la licitació per construir els tallers i les cotxeres, així com l’equipament del Tren Interurbà de Mèxic – Toluca per una quantitat superior als 942 milions de pesos mexicans (43 milions d’euros).
Actualment, en una unió Temporal d’Empreses (UTE) al 50% amb la desenvolupadora d’infraestructures Hycsa, Rubau està duent a terme les obres de conservació, rehabilitació i modernització de les carreteres entre Maravatío – Irimbo, Irimbo – Tuxpan i Tuxpan – Zitacuaro. Aquest projecte és propietat de la Red de Carreteras de Occidente. El pressupost d’aquesta actuació és d’uns 84 milions d’euros i està previst que la seva execució acabi el 2026.
Sobre Rubau
Rubau és una multinacional amb més de 60 anys d’història que desenvolupa de forma eficient i sostenible la seva activitat al sector de les infraestructures mitjançant la construcció, concessió, conservació i manteniment de tota mena de projectes, tant d’obra civil com d’edificació. Aquesta activitat es compagina amb la diversificació i l’ampliació de noves àrees de negoci centrades a promoure un servei integral als seus clients i que permetin aprofitar les capacitats de la companyia i assegurar així la sostenibilitat del negoci. L’empresa va tancar l’any 2023 amb una facturació de 184 milions d’euros i un resultat de 17 milions d’euros.