Dimarts, 6 de maig de 2025
És notícia

Un biòtop creat per alumnes de l’Institut Joan Ardèvol s’instal·la a la zona de protecció del Cavet

Avatar photo
El trasllat i col·locació de l’escull ha anat a càrrec de l’empresa Sealand, adjudicatària de l’abalisament de les platges de Cambrils
Un biòtop creat per l’alumnat de l’assignatura d’Expressió Artística de 4t d’ESO de l’Institut Escola Joan Ardèvol s’ha instal·lat avui a la zona de bany i protecció del Cavet, amb la col·laboració del Club Nàutic i de l’empresa Sealand On-offshore Services SL, adjudicatària del servei d’abalisament de les platges de Cambrils.
L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza; el regidor d’Espai Públic i Sostenibilitat, Alejandro Garcia, han acompanyat aquest matí l’alumnat i professorat participant en el projecte a veure el trasllat i l’enfonsament d’aquest ancoratge ecològic, que servirà com a refugi de les espècies marines i afavorirà la seva proliferació. També han assistit a l’activitat el president del Club Nàutic, Ramon Vallverdú; el cap d’estudis adjunt de l’Institut Escola Joan Ardèvol, i representants de Sealand i la URV, entre altres.
El biòtop s’ha submergit avui a la zona protegida del Cavet, a uns 400 quilòmetres de la costa i a 4 metres de profunditat. Es preveu que d’aquí a només 8 mesos ja estigui hipercolonitzat de flora i fauna marina i per tant totalment integrat en l’entorn.
Aquest escull artificial de 2,3 tones és resultat del projecte “Amb les mans a la mar” de l’institut cambrilenc, per fomentar l’art i la consciència mediambiental entre l’alumnat. Per una banda, l’alumnat de l’assignatura optativa d’Expressió Artística, amb la professora Anna Roca al capdavant, ha realitzat una obra d’art a partir d’una estructura fabricada per Quim Roca de l’empresa Stone Reef Biomimetis Solutions SL, pionera en la investigació de nous biomaterials. Per l’altra, l’alumnat de l’assignatura optativa de Biologia i Geologia del mateix curs, guiat pel professor Gerard Folch, ha analitzat l’estat actual de les praderies de posidònia del Cavet, les seves necessitats, i les possibles solucions que hi aporten el biòtops.
L’objectiu principal del projecte és utilitzar el poder transformador de l’art a partir d’estructures marines amb la finalitat de regenerar la flora i la fauna marina local a la costa de Cambrils. A través d’aquest  d’aquesta iniciativa interdisciplinària, es fomenta la presa de consciència sobre les problemàtiques ambientals que afecten el nostre entorn i es promou la transició cap a un desenvolupament sostenible, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
D’aquesta manera, els i les estudiants participen activament en la conservació del medi marí i adquireixen competències clau com la consciència mediambiental, la competència científica i la ciutadania democràtica. El projecte s’articula com una oportunitat educativa única per promoure la interdisciplinarietat, el compromís amb el medi ambient i l’aprenentatge competencial. Així, es posa de manifest el valor de l’educació ambiental i artística com eines fonamentals per a la construcció d’una societat més conscient i compromesa amb la conservació de la biodiversitat marina.
El projecte també ha comptat amb la col·laboració del Cambrils Club Natació, que realitza activitats per ajudar a la divulgació de la importància de la zona de protecció del Cavet, com el circuit de natació en aigües obertes que s’instal·la cada estiu a la platja, que transcorre sobre la praderia; l’organització de visites guiades amb esnòrquel, o xerrades divulgatives per descobrir la mar. Així mateix, pel desenvolupament i la preservació d’aquesta zona protegida, la Universitat Rovira i Virgili (URV) també ha col·laborat amb diversos estudis científics i d’investigació.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC torna a guanyar les eleccions europees a Vilafranca després de 15 anys

Notícia següent

La biblioteca de Lletres de la UdL amplia el seu fons de llibres antics ‘lleidatans’

Notícies relacionades