Agents de la Guàrdia Civil del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) amb suport de la Guàrdia Urbana de Tarragona, han dut a terme un operatiu conjunt durant la tarda del passat dimecres, amb l’objectiu de fiscalitzar el gènere pesquer que pretenia ser comercialitzat fora de la Llotja de Tarragona.
Les llotges són els punts neuràlgics en cada port pesquer, i és on es concentren els compradors, pescadors i personal laboral d’aquestes. Dins d’elles, es pot realitzar una primera venda dels productes resultants de la pesca extractiva marítima o el marisqueig, i és on els productors (pescadors i mariscadors) han de comercialitzar els seus productes per qualsevol mètode admès en dret.
Això, dota d’unes condicions de seguretat que beneficien tant a la seguretat del consumidor final, com al medi ambient, en impedir la pesca de peix immadur quan es controlen les talles dels productes pesquers.
Amb la finalitat de perseguir tant la captura com la comercialització de peix de manera il·lícita, d’acord amb el “Pla Anual de Control Integral d’Activitats Pesqueres” (PACIAP), el SEPRONA de Tarragona ve incrementant els controls en diferents llotges del litoral tarragoní.
D’aquesta manera, durant l’operatiu del SEPRONA al costat de la Guàrdia Urbana de Tarragona, els agents van procedir a la intervenció i decomís de 46 kg de peix (aladroc, sardina i rap principalment) i es van realitzar 11 denúncies a la Llei de Pesca i Assumptes Marítims en matèria de talles reglamentàries i deficiències en l’etiquetatge.
El peix decomissat va ser cedit sota rebut de compromís de garantir la seguretat alimentària del gènere abans de ser consumit, a una entitat benèfica de la ciutat de Tarragona.
El SEPRONA recorda que aquest tipus d’actuacions il·lícites pot causar un greu risc per a la salut dels consumidors, perquè no pot ser acreditada la traçabilitat del producte.
En la seva contínua labor protectora del medi ambient, la Guàrdia Civil controla les activitats relacionades amb la protecció de la fauna i flora en el territori i compte per a això amb personal especialista, dedicat en exclusiva a aquestes labors, distribuïts al llarg de la província en Unitats específiques de SEPRONA, treballant en moltes ocasions en col·laboració amb altres entitats locals o autonòmiques, com ha estat el cas.
Qualsevol mal o afectació al medi ambient, fauna i/o flora, pot ser posat en coneixement del SEPRONA de la Guàrdia Civil a través del número 062.