Dimecres, 21 de maig de 2025
És notícia

Barcelona aposta per la Xarxa de Compostatge Comunitari

Avatar photo

S’estima que s’està compostant de forma comunitària en aquests compostadors al voltant de 56.000 kg/a de matèria orgànica i que s’obtenen 16.800 kg de compost anualment

L’Ajuntament de Barcelona aposta per impulsar la Xarxa de Compostatge Comunitari i actualment disposa de 8 punts ubicats en Punts Verds de Barri, horts urbans o aules ambientals:

  • Hort de Can Valent
  • PV Barceloneta (La Fàbrica del Sol)
  • PV Sagrada Família (Aula Ambiental SF)
  • Aula Ambiental del Bosc Turull
  • Plaça André Malraux (PV Fort Pienc)
  • PV de Folch i Torres
  • PV Vallcarca
  • PV Jardins de Montserrat (Casal Joves El Queix i Hort de la Lola)

El Compostatge Comunitari és una iniciativa que vol donar suport a les famílies que no tenen espai a les seves llars per a autocompostar.

El departament de gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona es fa càrrec del cost dels compostadors i del seu manteniment general mentre que la gestió diària dels mateixos compostadors l’assumeix el districte, qui estableix un contracte amb alguna empresa o entitat.

Actualment, la gestió actual d’aquests punts de compostatge està a les mans d’entitats com Espai Ambiental o la Societat Catalana d’Educació Ambiental, entre d’altres. Aquesta gestió implica el maneig del compost, el manteniment més diari, la dinamització d’activitats i la difusió, entre d’altres. Aquests compostadors estan formats per tres mòduls o calaixos en cada punt: dos per a la maduració del compost i un per a l’aportació de matèria orgànica.

En aquests moments, s’estima que s’està compostant de forma comunitària en aquests compostadors al voltant de 56.000 quilograms a l’any de matèria orgànica i que s’obtenen 16.800 kg de compost anualment. Les empreses i entitats que gestionen els compostadors, periòdicament (uns 2 cops l’any) reparteixen el compost obtingut entre la ciutadania que participa en el programa de compostatge comunitari.

Entre altres els punts de compostatge ofereixen aquests beneficis als usuaris:

  • Contribueix a la socialització dels usuaris, en tractar-se d’un punt de trobada de la ciutadania, tant a l’hora de dipositar la matèria orgànica com en la participació de les jornades que s’organitzen per repartir el compost que s’obté en acabar el procés de compostatge.
  • Contribueix a disminuir la petjada de carboni de la gestió de residus i, per tant, a mitigar l’efecte de la crisi climàtica (en aquest sentit és una activitat que no només beneficia als usuaris, sinó a tota la ciutadania en general)
  • Genera consciència de col·lectivitat en la millora de la gestió de residus de la ciutat, ens fa adonar de la quantitat de residus que generem i quines opcions existeixen com a alternativa a la gestió de residus convencional.
  • Ajuda a tancar el cicle de la matèria orgànica en un entorn de proximitat, contribuint a una economia circular més sostenible (en aquest sentit és una activitat que no només beneficia als usuaris, sinó a tota la ciutadania en general).
  • Obté un compost que l’usuari pot utilitzar com a substrat de jardineria o per al seu hort urbà.

El nou Pla Residu Zero de Barcelona 2021-2027 estableix la redacció d’una Estratègia de Compostatge Comunitari dins la qual es contemplaran diverses accions per a consolidar aquesta xarxa i engrandir-la, establint sinergies també amb altres iniciatives de compostatge de la ciutat. Una d’aquestes accions serà la instal·lació d’un Punt de Compostatge Comunitari anual.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Granollers reconeix el sector comercial de la ciutat

Notícia següent

Igualada s’estrena al moviment Viles Florides amb 4 Flors d’Honor

Notícies relacionades