El Passeig de Mar de Blanes s’ha omplert aquest matí amb més de 1.800 escolars que participaven en una experiència que els anys de pandèmia –com tantes coses- ha estroncat en dues edicions, però avui ha retornat amb força renovada. De fet, el nombre de participants ja és notablement superior a l’anterior ocasió en què es va fer, l’any 2019.
Llavors van ser més de 1.500 nens i nenes, i aquest 2022 ha augmentat en 300 més al haver-se incorporat una classe més. Així, si al 2019 es va fer de 1er a 4rt de primària, enguany ha arribat fins els i les alumnes de 5è. Es tracta del taller ‘Dansa a les Escoles, que ha arribat ja a la seva 5a edició, impartit per l’Esbart Joaquim Ruyra, tota una institució tant a Blanes com a comarques gironines, arreu de Catalunya i a nivell internacional, fent arribar molt lluny la cultura del país.
L’activitat significa la culminació d’una campanya d’inclusió de la dansa d’arrel, no tan sols com a fet folklòric, sinó com a eina educativa a l’abast dels mestres. Han participat alumnes de tots els centres educatius de primària, incloent nois i noies del Centre d’Educació Especial Ventijol, com una explícita experiència de dansa inclusiva. l llarg del curs escolar s’han estat assajant danses d’arrel tradicional del patrimoni català a les aules blanenques.
Els prop de 2.000 nois i noies han ocupat avui al matí la part central del Passeig Cortils i Vieta, uns 2.000 m2, recolzats pels aplaudiments de centenars de pares i mares, amics i familiars que també s’hi ha concentrat per assistir com a privilegiat públic de l’experiència. Consisteix en ensenyar a cada curs una dansa concreta que correspongui amb la seva edat. Primer aprenen els punts i després desenvolupen el ball que se’ls ensenya.
Totes les escoles de primària de Blanes han participat en l’experiència
Han participat tots els centres educatius de primària de Blanes, és a dir, les escoles Carles Faust, Sa Forcanera, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, Mossèn Joan Batlle, els Col·legis Cor de Maria i Santa Maria, i el Centre d’Educació Especial Ventijol. Les danses escollides són les pròpies, les locals, així com d’altres contrades perquè mestres i alumnes coneguin la riquesa i diversitat de la dansa tradicional per posar en valor el patrimoni cultural.
Així, després del ‘Ball d’Homenatge’, han interpretat ‘Patatuf’, el ‘Ball Francès’, ‘Pedretes’, ‘Marieta Cistellera’, i ‘Corrandes’. D’altra banda, un cop fet el lliurament d’obsequis de record, la vetllada s’ha tancat de la manera més animada, amb dos fragments del “Ball de Morratxes de Blanes”, que han interpretat de manera conjunta totes les escoles, convidant al públic assistent que també els acompanyés.
L’objectiu del taller de danses que s’imparteixen als centres escolars és donar a conèixer un patrimoni i una manera d’entendre la tradició d’arreu dels Països Catalans, a través de les seves danses i melodies més representatives. Alhora, també es vol facilitar tot un seguit de material a mestres i professors perquè, si ho creuen convenient, ho utilitzin com a eines pedagògiques.