Alba Muntadas: “L’Oficina Municipal de l’Habitatge ha rebut 60 consultes en un mes”

Avatar photo

Van entrar a l’alcaldia d’Altafulla el juny de 2019. Arribem a la meitat del mandat. Com valoren aquesta primera part de legislatura, fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19?

A.M.: Vam entrar i, just quan començàvem a posar-nos al dia, va esclatar la pandèmia i vam haver de deixar de banda tots els projectes de govern per gestionar-la, sobretot mirant com podíem ajudar la gent gran del poble. Vam trucar a 1.300 persones majors de 60 anys per preguntar-los què necessitaven i durant uns mesos ens vam dedicar a ajudar els altafullencs i altafullenques, aparcant qualsevol altre projecte. Estem contents de la feina feta.

Els estralls sobre l’economia provocats per la pandèmia han estat molt importants. Quina és la situació d’Altafulla i dels seus habitants?

J.M.: Parlem d’una crisi no només sanitària, sinó també social. Per exemple, si habitualment el centre obert d’atenció a la infància tenia entre 25 i 30 nens i nenes, ara superem la cinquantena d’infants. Si Càritas d’Altafulla donava servei a una vintena de persones, ara dona servei a una seixantena de famílies. S’ha notat que, a nivell social, s’han accentuat els problemes de la gent. A Càritas, li vam duplicar els metres quadrats de la seu i, al centre obert d’atenció a la infància, estem acabant d’ampliar la nova seu per poder donar resposta a aquestes 50 o 60 famílies. Per tant, per un costat, la notícia negativa és que hi ha més gent que necessita els serveis socials però la notícia positiva és que l’Ajuntament ha tingut la capacitat de poder donar resposta. Vam ampliar les partides per a ajuts d’emergència, ajuts socials, ajuts al comerç i, d’alguna manera, sobretot pel que fa a les famílies, ningú s’ha quedat enrere i se’ls hi ha pogut donar sortida.

Com s’encara la segona part de legislatura? Quins són els temes prioritaris?

A.M.: Reprenem projectes, com el del centre de dia de la residència. Fa poc ens han donat l’informe econòmic dient que és viable i en aquesta segona part del mandat començarem la redacció del projecte i el deixarem enllestit per poder començar a construir-lo en la propera legislatura. Aquest com a projecte gran però, mica en mica, també hem de tirar endavant altres petits projectes que han quedat aparcats. Són petites millores en el poble que creiem que, en conjunt, són una gran millora. Hem previst arranjament de voreres, volem arreglar un parell de places del poble, la Martí Royo i la 1 d’octubre. En definitiva, accions que milloraran la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’Altafulla.

J.M.: La primera part del mandat ens ha servit sobretot per planificar. Mentre no hi havia pandèmia vam redactar el Pla d’Acció Municipal, que són més de 100 mesures que volíem instaurar aquest mandat. Mai s’havia fet aquesta planificació. Volem que els vilatans participin en la gestió del poble i fa poc s’han recollit ja totes les propostes per als pressupostos participatius, per als que tenim 60.000 euros. Ja tenim una cinquantena de propostes. És a dir, hem planificat molt, hem gestionat la pandèmia i ara algunes coses comencen a treure el cap, com poden ser les petites accions que ha comentat l’Alba, però també altres projectes, com el de la participació ciutadana, que ja comencen a ser una realitat a meitat de mandat.

Fa poc s’ha posat en marxa el servei municipal d’habitatge d’Altafulla. Quina serà la seva funció i quins beneficis tindrà per als habitants del municipi?

A.M.: És una de les qüestions que portàvem al nostre programa, constituir una Regidoria d’Habitatge perquè creiem que són necessàries aquestes polítiques en un poble com Altafulla, que majoritàriament el que fa és expulsar el seu jovent perquè no es pot permetre els preus del mercat immobiliari en aquest moment. Hi ha molta segona residència i això augmenta el preu de l’habitatge i per això era necessària aquesta regidoria. A més de planificar el tema de l’habitatge en el Pla d’Acció Municipal, una de les accions que contemplàvem era la creació de l’Oficina Municipal d’Habitatge. En poc més d’un mes ha rebut ja més d’una seixantena de consultes. Per tant, valorem molt positivament el fet d’haver apropat a la ciutadania aquest servei que pot resoldre dubtes en qüestió d’habitatges.

J.M.: Aquest servei que fa l’Oficina Municipal d’Habitatge ha fet que gent d’Altafulla que demanava ajuts per al lloguer i havia d’anar a Tarragona, ara pugui gestionar-ho al mateix municipi.

I en l’àmbit turístic, com encaren la campanya d’estiu ara que comencen a caure les restriccions?

A.M.: Pensem que no serà massa diferent de l’anterior. Altafulla no depèn massa del turisme estranger, els turistes que tenim són catalans o de la resta de l’Estat. L’any passat ja van poder venir perquè no hi havia restriccions i aquest any esperem que tornin a venir després de tots els confinaments perimetrals que hi ha hagut. Pensem que la gent té ganes de sortir i esperem que sigui una bona temporada turística.

L’any passat vam tenir turisme de proximitat i també vam tenir molt de turisme de segona residència i això és el que esperem enguany. Per altra banda, el que potenciem molt des de l’equip de govern en el tema de turisme és una gestió diferenciada de la nostra platja. Volem que es gestioni d’una manera sostenible i això també serà bo per al turisme. L’any passat ja vam començar amb aquesta gestió però ens va faltar el tema de comunicació i divulgació. Amb el Premi de Medi Ambient que ens va atorgar la Diputació vam poder fer aquesta gestió i el que hem fet també és la senyalització i divulgació del projecte per a què tots els nostres visitants ho puguin veure i puguin gaudir també d’aquest tracte diferent que fem a la nostra platja.

I la festa major petita de setembre, s’espera poder celebrar de manera normal?

J.M.: Nosaltres tenim protocols per poder fer totes les activitats possibles. Hi ha ajuntaments que han deixat de banda la cultura per tot el tema de la pandèmia. Nosaltres, en canvi, sempre hem procurat garantir d’activitat cultural, sempre complint amb totes les mesures, perquè creiem que és un motor econòmic del país i els ciutadans necessitem la cultura. Aquest estiu ja preveiem que el Festival Internacional de Música el podrem celebrar, el festival acústic també el tindrem i, per tant, la festa major petit, que és per la Diada, també preveiem fer actes. De fet, l’any passat la vam fer, amb moltes restriccions i controls d’aforament, però la vam fer. Sempre hem pensat que el món no es podia aturar i, des de l’Ajuntament d’Altafulla, aquest va ser el nostre granet de sorra.

Com es porta la coalcaldia? És difícil de gestionar?

A.M.: És més fàcil perquè ens repartim la feina. Ha sigut molt natural perquè nosaltres ja treballàvem així dintre del partit i del grup municipal. Tant amb els treballadors com amb les altres administracions, ha sigut senzill perquè tothom ha entès que tenim la mateixa responsabilitat i la mateixa capacitat de decisió. El fet de repartir-nos la feina també ho fa més fàcil. Es requereix la presència de l’alcalde en molts actes i nosaltres podem dividir-nos aquesta assistència.

J.M.: És un model de governança diferent, més republicà, perquè, el fet que les decisions de l’alcalde-president ja no hi siguin perquè hi ha una coalcaldia fa que les decisions siguin més participades. Al final, a tots els ajuntaments és igual, són els equips de govern els que prenen les decisions i aquí també. A més, és una visió més feminista perquè en la majoria d’ajuntaments hi ha un alcalde home i aquí tenim un home i una dona. De fet, convidem als ajuntaments a què facin alguna similar i també a la Generalitat a què es fixi en el model d’Altafulla.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Verge promet garantir l’equitat menstrual, transformar l’abordatge de la violència masclista i més polítiques LGTBI

Notícia següent

Exposició de la fotògrafa vilafranquina Roser Blanch al claustre de Sant Francesc

Notícies relacionades