L’AEQT reafirma en la seva Jornada Anual el compromís del sector amb el territori i amb la millora continuada

Avatar photo

L’esdeveniment serveix també per constatar l’oportunitat que té el territori en l’hidrogen com a vector energètic

La Jornada Anual AEQT 2020 que s’ha celebrat aquest dimarts ha servit per reafirmar el compromís del sector petroquímic tarragoní amb el territori i el seu esperit de millora continuada. Aquest esdeveniment, que cada any reuneix els membres de les comissions de l’associació i els seus business partners, aquesta vegada s’ha obert també a institucions, organitzacions, entitats i societat del territori en general. A més, i com a conseqüència de la pandèmia, per primera vegada s’ha celebrat en format telemàtic.

L’objectiu de la Jornada és que les persones que formen el sector, els business partners de l’AEQT, i el territori en general, coneguin la feina que es fa des de l’associació i des de la indústria en general per posar de manifest que el compromís de la Química amb la seguretat, amb la minimització del seu impacte i la preservació del medi, amb l’excel·lència operacional, amb la competitivitat pròpia i del territori, i amb el diàleg i la transparència amb l’entorn, és màxim i prioritari.

Després del discurs de benvinguda del president de l’AEQT, Rubén Folgado, en el qual ha destacat que, gràcies a la seva resiliència, el sector químic ha estat capaç de sobreposar-se a tots els obstacles d’aquest 2020, i de les paraules de suport del secretari general del Ministeri d’Indústria, Raül Blanco, ha arribat el moment de repassar la tasca, els projectes i els reptes en els quals ha treballat enguany cadascuna de les comissions de l’associació.

Desenes de projectes

Un repàs amb protagonisme, per descomptat, per la gestió del Covid-19, que ha tingut un impacte sobre la majoria de les comissions, però on també han destacat altres projectes com la promoció per part de la Comissió d’Activitats Logístiques i Portuàries d’un nou sistema de semi-remolc, el P-400, que pot revolucionar el transport intermodal a Espanya; el reforç de les polítiques de diàleg i transparència amb l’entorn per part de la Comissió de Comunicació arran de l’accident del mes de gener; les revisions periòdiques que la Comissió d’Empreses de Serveis ha efectuat tant sobre el sistema de Certificació en Seguretat com també sobre les Formacions AEQT-AEST; o la feina de la Comissió d’Energia per assolir, d’una vegada per totes, la regulació de les xarxes de distribució elèctrica tancada a Espanya.

Una altra iniciativa destacada durant la Jornada ha estat el projecte OCS Zero Pellet Loss, que treballen conjuntament les comissions de Medi Ambient i d’Activitats Logístiques i Portuàries, i que persegueix lluitar contra la pèrdua o vessament de microplàstics i acabar amb la seva presència al medi.

El nou projecte de formació en factor humà que ben aviat es posarà en marxa des de la Comissió de Seguretat; l’elaboració d’una nova enquesta per part de la Comissió Sociolaboral que una vegada més posa de manifest que les condicions de treball i les polítiques socials de les empreses químiques envers els seus col·laboradors estan molt per damunt de la mitjana; o la col·laboració de la Comissió de Territori en l’elaboració dels plans urbanístics de la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona, han estat altres de les tasques i reptes que s’han exposat.

El repàs a la tasca de l’AEQT s’ha mostrat en un vídeo construït a partir d’entrevistes a cadascun dels presidents de comissió: Núria Blasco (Activitats Logístiques i Portuàries), Montse Vallverdú (Comunicació), Miguel Muñoz (Empreses de Serveis), Eduardo Chicote (Energia), Javier Sancho (Medi Ambient), Ignasi Cañagueral (Seguretat), Eduardo Sañudo (Sociolaboral) i José Luis Jiménez (Territori).

Hidrogen: transformació global i oportunitat local

Posteriorment ha arribat el moment per al debat i la reflexió, que ha girat al voltant d’un altre dels grans assumptes en els quals l’AEQT està centrant els seus esforços darrerament: la transició energètica i, en particular, el paper que hi jugarà l’hidrogen.

A través d’un diàleg entre Mariano Marzo, director de la Càtedra Fundación Repsol-Universitat de Barcelona de Transició Energètica, i Emilio Palomares, director de l’Institut Català d’Investigació Química, s’ha constatat com aquesta transició energètica és necessària i inevitable i la química hi jugarà un paper clau; i com, precisament per això, el Camp de Tarragona i la seva indústria hi tenen una oportunitat.

En particular, els ponents han coincidit que el territori té una posició privilegiada per esdevenir referent pel que fa a l’hidrogen com a vector energètic, raó per la qual els diferents agents implicats hi estan treballant intensament en el marc de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud que lidera la Universitat Rovira i Virgili.

La Jornada ha acabat amb les paraules de Carles Navarro, president de Feique (Federación Empresarial de la Industria Química Española) i la cloenda a càrrec del conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa. Tots dos han coincidit en el seu suport a la indústria química tarragonina, a la qual consideren un sector de present i de futur.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els robots submarins de la UdG seran clau per investigar espècies que viuen a gran profunditat

Notícia següent

Constantí proposa una activitat lúdica amb infants i famílies per anar a buscar el tió

Notícies relacionades