El Govern assessorarà gratuïtament a particulars i empreses “ofegades per deutes”

Crida a entitats financeres i de crèdit a implicar-se en mecanismes de segona oportunitat

Fotografia d’arxiu de Quim Torra. ACN.

La Generalitat crearà un servei gratuït d’acompanyament als deutors amb l’objectiu de reduir els concursos de creditors i resoldre els casos d’insolvència abans que arribin als jutjats, a través dels mecanismes de segona oportunitat previstos en la llei i així ajudar a particulars i empreses “ofegades pels deutes” després de la crisi del coronavirus.

El servei ajudarà a preparar la documentació per iniciar una mediació amb els creditors, i els tècnics de la Generalitat identificaran els casos amb possibilitats reals d’acord i posaran als interessats en contacte amb el notariat i les cambres de comerç, ha informat la Conselleria de Justícia aquest dimarts en un comunicat.

Aquests s’encarregaran de la negociació en nom dels particulars i les empreses, amb la col·laboració de l’advocacia i la procura, i el Govern ha detallat que iniciar aquest procés té avantatges com la paralització de l’execució del deute amb la subhasta de l’habitatge habitual.

El servei estarà actiu a partir d’octubre, per afrontar el “previsible increment de casos de fallida econòmica previstos per l’emergència sanitària del coronavirus”, per actuar abans del 31 de desembre de 2020, quan s’acaba la moratòria per a la presentació de concursos.

Si les parts no arriben a cap acord extrajudicial de pagaments, o si ho acorden però ho incompleixen, els tribunals iniciaran automàticament el procés judicial del concurs de creditors, i si s’arriba a aquest cas l’estudi previ del servei de la Generalitat facilitarà la tramitació judicial.

El Govern ha fet una crida a les entitats financeres i de crèdit, així com als subministradores de serveis bàsics, perquè s’impliquin en els mecanismes de segona oportunitat i facilitin els acords amb els deutors.

BATERIA D’ESMENES
A més de la creació d’aquest servei gratuït, la Conselleria de Justícia ha preparat una bateria d’esmenes al projecte de llei de mesures processals i organitzatives per afrontar la covid-19, i les ha enviat a tots els portaveu de la Comissió de Justícia del Congrés.

Pel que afecta a la llei de la segona oportunitat, Justícia propugna que els deutors puguin accedir el benefici d’exoneració del passiu insatisfet, que significa l’exoneració dels deutes sense passar obligatòriament per un intent d’acord extrajudicial de pagaments, ja que actualment l’exoneració requereix l’intent d’un acord previ a l’inici del concurs judicial.

“Es tracta d’una condició innecessària per als deutors que no disposen de cap patrimoni i que, per tant, no poden negociar cap pagament parcial als seus creditors. Aquest requisit força a un intent impossible i dilata la possible solució”, exposa la Conselleria.

El Govern recorda que tots els concursos de creditors es resolen en els jutjats mercantils, que també tracten demandes relaciones amb el transport, competència deslleial, propietat industrial i intel·lectual o impugnacions d’acord de societats i cooperatives.

Per això, la bateria d’esmenes inclou també mesures per agilitzar els assumptes dels jutjats mercantils, i recorda que l’any 2019 aquests jutjats van tancar amb 29.230 assumptes pendents.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Altafulla tancarà la platja per la Revetlla de Sant Joan

Notícia següent

Dos anys i mig de presó per apropiar-se de 42.200 euros de la seva tieta incapacitada

Notícies relacionades