De fet, el que permet la tòfona de conreu és estabilitzar la producció perquè les empreses tinguin continuïtat i puguin treballar. “Quan només depeníem de la producció silvestre fèiem el pic de serra, un any climàtic bo teníem molta producció i, l’any següent, si era dolent, ens repercutia en el preu, en la quantitat i en l’exportació de les empreses catalanes que s’hi dediquen”, ha explicat Oliach.
Malgrat les dificultats de la temporada, el sector opina que la tòfona passa per un moment “dolç”. Cada cop s’utilitza més a la cuina, i el consum està creixent, tot i que el 80% de producció de l’Estat encara s’exporta a l’estranger.
Aquesta setmana s’ha celebrat a Lladurs, al Solsonès, la tercera jornada de productors de tòfona negra i cuiners en xarxa. L’objectiu, segons ha explicat Oliach, és oferir al màxim d’informació als cuiners, que són els qui l’han d’acabar consumint.
Donem a conèixer sobre el terreny com es cullen les tòfones, quina qualitat tenen, quins preus tenen perquè creiem que això pot afavorir a uns i als altres”, ha assegurat. En definitiva, es tracta de crear sinergies per intentar fer créixer encara més el consum d’aquest preuat producte a les cuines catalanes.
Aquest cap de setmana se celebra al recinte firal El Sucre de Vic el Congrés Internacional del Trufforum, que enguany se centrarà en l’afectació del canvi climàtic a la producció de la tòfona.