Puigdemont estaria en mans d’Aliança Catalana, segons l’enquesta de 40db

Avatar photo
El tripartit, la sociovergència o un pacte d’independentistes amb Orriols són les possibilitats d’acord

Pocs dies abans d’encetar la campanya, les enquestes sobre les eleccions catalanes apunten a uns resultats ajustats. El PSC continua encapçalant tots els sondejos, però la majoria independentista penja d’un fil en molts d’ells. Segons la darrera enquesta de 40db, Salvador Illa guanyaria els comicis del 12 de maig amb sis punts d’avantatge. Tot i això, Puigdemont estaria en disposició d’arribar a la presidència si incorpora Aliança Catalana en un futur pacte independentista.

El pronòstic electoral de 40db, situa els socialistes amb cinc escons més que fins ara. Els de Salvador Illa tindrien 38 representants i un 27,1% dels vots. El resultat els allunyaria dels seus immediats perseguidors amb sis punts d’avantatge. Junts es quedaria amb el 21,1% dels vots i 33 cadires, una més que el 2021. Puigdemont guanyaria d’aquesta manera el seu particular duel amb Esquerra en el camp independentista. Els republicans patirien un daltabaix electoral considerable. Després d’ostentar tres anys la presidència, passarien de 33 diputats a 27. Pere Aragonès tindria només el 18,2% dels vots i seria el candidat que més suports perd.

Puigdemont depèn d’Aliança Catalana

Si els independentistes volguessin reeditar el Govern, haurien de fer autèntics equilibrismes. A la suma de juntaires i republicans (60 diputats), encara faltarien vuit escons. Set d’ells podrien arribar del costat dels cupaires, que aguantarien bé el cop i només perdrien dues cadires. Tot i això, encara faltaria un vot més. Aquest podria arribar d’Aliança Catalana, que amb el 2,1% dels vots irrompria al Parlament de Catalunya amb un diputat. La formació de dreta radical tindria la clau de la investidura de Puigdemont, però alhora podria espantar els suports d’Esquerra i la CUP. Tant republicans com cupaires han establert línies vermelles amb el partit de Sílvia Orriols, mentre que Puigdemont ha estat sempre ambigu amb les seves respostes.

El pacte a la barcelonina queda curt

Una de les altres possibles aliances que s’han posat sobre la taula és el que els independentistes anomenen “pacte de Barcelona”. Aquesta fa referència a la investidura de Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona, quan PP i comuns van donar els seus vots perquè Trias no fos alcalde. Els populars creixerien aquest 12 de maig, com és d’esperar. Alejandro Fernández es quedaria a les portes del 10% dels vots i assoliria 13 escons. D’aquesta manera, passarien per davant de VOX, qui baixaria a 9 diputats, i es convertirien en el quart grup del Parlament. Per la seva banda, Comuns Sumar es deixarien un diputat pel camí i n’obtindrien set. La hipotètica aliança entre PSC, PP i Comuns sumaria 58 escons, a deu de l’absoluta.

Tripartit o sociovergència

Abans de repetir eleccions, les dues opcions més plausibles són un tripartit o una estranya aliança sociovergent, habitual en els Ajuntaments, però complicada en el Parlament. Un pacte entre PSC i ERC necessitaria indispensablement la participació de Comuns Sumar. Entre els tres tindrien 72 diputats dels 135. Projectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport complicarien la conjunció entre socialistes i comuns, mentre que el debat independentista podria dificultar una aliança PSC-ERC.

El PSC també podria buscar recolzar-se en Junts, amb qui comparteixen alguns dels projectes de país, però amb qui discrepen fortament en el tema territorial. Tots dos tindrien 71 diputats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un home acabat de sortir del Psiquiàtric intenta segrestar una noia

Notícia següent

Zapatero espera que Puigdemont torni “amb totes les garanties”

Notícies relacionades