Com va sorgir la idea del projecte sociocultural per revitalitzar el Centre Històric?
L’Orfeó lleidatà està ubicat al Centre Històric i des de sempre, especialment des de que estem aquí instal·lats, un dels nostres eixos és aquesta implicació amb la zona. Hem de buscar estratègies per obrir-nos al Centre Històric i intentar dinamitzar-lo, ja que és un espai amb unes problemàtiques concretes i que entre tots hem d’intentar superar.
Quin és l’objectiu de les activitats?
Portem molts anys amb accions planificades o improvisades. La regeneració del Centre Històric ha de passar per donar oportunitats a la gent que hi viu. Aquestes són una eina molt potent per revitalitzar i donar oportunitats a la gent del barri. El que hem de fer és generar un espai que sigui atractiu per a les persones i, d’igual manera, per la resta de la ciutat. Un dels àmbits que generen oportunitats són les activitats artístiques: la cultura, la música i les arts. És una àrea molt potent. De fet, hi ha molts referents a moltes ciutats del món, en les quals projectes d’aquest estil han estat motors de revitalització i, sobretot, de cohesió social. Són activitats que tenen un marcat caràcter comunitari. Aquestes permeten que tothom pugui participar.
Quin és l’origen del projecte?
Ens vam plantejar iniciar un projecte d’activitats artístiques de caràcter comunitari, començant per la música, que és el que nosaltres sabem fer, plantejant activitats de caire inclusiu. En primer lloc, qualsevol persona pot participar, independentment de sí té habilitats musicals o no. En segon lloc, són de caràcter gratuït perquè el factor econòmic no sigui cap impeditiu.
Hi ha alguna activitat que estigui més sol·licitada o hagi donat més resultat que una altra?
Les activitats en general estan molt ben acollides. Nosaltres hem intentat dissenyar activitats adreçades a tota la població. Primerament, les adreçades específicament als infants les estem fent a les escoles; les activitats adreçades a joves són sobretot a nivell de percussió; i les activitats també per adults, de percussió i de cant coral amb persones adultes del barri i de fora del barri. No només està funcionant molt bé, sinó que a més és un espai de cohesió social que difícilment el podríem trobar al carrer d’una forma espontània.
Per què creieu que aquesta iniciativa pot ajudar a la cohesió social?
Perquè són activitats que possibiliten que moltes persones puguin participar en una activitat que desenvolupi les seves habilitats. A més, omple un espai formatiu o de lleure amb persones en precarietat econòmica. La cohesió arriba en el moment en què aquestes persones estan entrant en entitats totalment normalitzades. Per a ells és una oportunitat de socialitzar-se en entorns diferents als seus i, alhora, visualitzar a aquestes persones com a veïns amb les quals podem compartir projectes en comú.
Quines entitats o institucions s’han sumat al projecte?
Hi ha un sponsor principal que és l’Obra Social La Caixa. Després, l’Ajuntament de Lleida ens ha ajudat a arribar a certs sectors de la població del Centre Històric, especialment a la població que és vulnerable. També s’hi ha sumat l’associació Prosec, que fa molts anys està fent activitats molt diverses adreçades a infants, joves i adults del barri. Les seves accions són de caràcter integrador.
Ha estat fonamental poder treballar colze a colze amb tots ells. Col·laborem també les escoles. Vam començar a l’Escola Cervantes, que presenta una gran complexitat entre el seu alumnat. Un cop iniciat el projecte, hem pogut ampliar i oferir aquestes activitats a l’Escola Pràctiques I. En aquesta ampliació de la iniciativa hem aconseguit que quatre entitats culturals, que estan ubicades al Centre Històric, participin en el projecte. Aquestes són de caire artístic: Coral Shalom, Escola de Música Sicoris Club, el Cercle de Belles Arts i Arts de Ponent, amb les quals hem pogut ampliar el ventall d’activitats.
Què ha comportat la seva ajuda?
El fet d’incorporar entitats de llarga trajectòria, a la ciutat, en el projecte és molt important, ja que dóna un valor afegit a la iniciativa. En adició, és un indicatiu del compromís de les entitats, del teixit associatiu en la dinamització del barri.
INGRID PINO