Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Vila i Puig són citats a declarar per no haver lliurat les peces d’art de Sixena

Hauran de comparèixer el 25 d'abril com a investigats per desobediència, i en el cas de Santi Vila, també per prevaricació

La titular del jutjat d’instrucció número 3 d’Osca ha citat a declarar el pròxim 25 d’abril l’exconseller de Cultura Santi Vila així com el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, per no haver lliurat a Aragó les 44 peces d’art originàries del Monestir de Sixena que es trobaven dipositades al Museu de Lleida. Segons ha pogut saber l’ACN, la jutge els ha citat a declarar com a investigats per un presumpte delicte de desobediència, i en el cas de Vila també pel de prevaricació per haver dictat una resolució amb l’objectiu d’impedir la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida. El Tribunal Suprem va arxivar a finals del 2017 la denúncia de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena contra Vila i Puig per un presumpte delicte de desobediència pel fet que ja no eren aforats. Tot i això, a finals d’aquest gener el jutjat 3 d’Osca va decidir assumir la investigació en el marc de la qual ara cita a declarar l’exconseller i el conseller destituït per l’aplicació del 155.

El Tribunal Suprem va arxivar a finals del 2017 la denúncia contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat perquè ja no són aforats, arran de la dimissió del primer i de la destitució del segon per l’article 155, i va instar al denunciant a presentar-la a l’òrgan judicial competent. L’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, doncs, va presentar la denúncia als jutjats d’Osca i aquests van ordenar el sobreseïment provisional el 29 de desembre del 2017 perquè no s’havien adjuntat els documents que acreditaven els fets juntament amb la denúncia. Vilanova de Sixena va recórrer l’11 de gener aportant la documentació requerida i el jutjat d’instrucció 3 d’Osca va acceptar a finals de de gener d’enguany el recurs i va acordar, d’aquesta manera, seguir amb la investigació.

La denúncia per desobediència es va presentar el 25 de setembre contra els dos consellers (a Vila també se’l denunciava per prevaricació) perquè encara no havien lliurat les 44 peces d’art del monestir de Sixena que estaven dipositades al Museu de Lleida i que eren objecte de l’execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca. La Sala del Suprem va demanar a la fiscalia que avalués tant la seva competència com el contingut de la denúncia com a pas previ a l’admissió de la mateixa i la fiscalia, amb data 10 d’octubre del 2017 es va pronunciar favorablement a la denúncia.

Segons la fiscalia, hi havia indicis per acusar de desobediència tots dos consellers per “haver-se negat obertament al compliment de les resolucions judicials que els obligaven a lliurar les 44 obres d’art del Museu de Lleida a Sixena”. També considerava que es podia acusar de prevaricació Vila perquè el 18 d’abril del 2017 “va negar-se a complir les ordres judicials” perquè, segons va al·legar, “no es podia disgregar la col·lecció del Museu de Lleida i no es podia fer sense la seva autorització”.

En l’escrit que el ministeri públic va fer arribar al TS, es recollia que hi havia hagut desobediència expressa almenys en tres ocasions. Per part del conseller Santi Vila, en del pla de transport del 20 de juliol del 2016 i el lliurament de les peces el 25 de juliol del 2016 i el 8 de novembre del 2016. I per part del conseller de Cultura Lluis Puig, del pla de transport el 25 de juliol del 2017 i del lliurament de les peces el 31 de juliol, “tot i que a tots dos se’ls va informar de les responsabilitat penals que aquestes omissions podien comportar”, recordava. La fiscalia en canvi, considerava que no hi havia tampoc llavors prou proves per acusar els consellers d’apropiació indeguda.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Camp de Tarragona basarà l’atenció sanitària en la lluita contra les desigualtats

Notícia següent

Els actes institucionals del 8-M a Reus destacaran la dona en el periodisme

Notícies relacionades