Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Una nova exposició itinerant a Móra la Nova

Avatar photo

Es tracta de l'obra "Patrimoni oblidat, memòria literària"

Aquest divendres es va inaugurar a l’Ateneu Cultural de Móra la Nova l’exposició itinerant `Patrimoni oblidat, memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

En l’acte inaugural, en què col·laborava la Regidoria de Cultura municipal, hi va participar un dels seus comissaris, president de la CCEPC i vicepresident segon de l’IRMU, Josep Santesmases; Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre i vicepresident primer de l’IRMU; Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Francesc Xavier Moliné, alcalde de Móra la Nova.

L’acte, que va tenir lloc a les 19 hores, va incloure la lectura de diversos textos recollits a la mostra que parlen de Benissanet, Flix, Miravet i Vinebre, llegits, entre altres, pels escriptors Andreu Carranza i Miquel Esteve. Per finalitzar, la Biblioteca Municipal va presentar el catàleg de la mostra i de la web que la complementa i que recull molts més textos i elements patrimonials ‘oblidats’ que els que es poden admirar a l’exposició.

`Patrimoni oblidat, memòria literària’ relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de l’exposició, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.

La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Girona, l’Alguer, Tarragona, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet, i els seus corresponents textos. Els textos són de 56 autors, clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, o Maria-Mercè Marçal. Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura, recollida al llarg de dos anys de recerca, arreu dels Països Catalans. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Plaça del Mercadal de Reus s’omple de visitants en cerca de llibres i roses

Notícia següent

Arriba una nova sessió sobre el creixement empresarial a Lleida

Notícies relacionades