Categories: Uncategorized @ca

Un estudi de la URV relaciona la dieta mediterrània amb la qualitat de l’esperma

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili constata que una major adherència a la dieta mediterrània s’associa a una millor qualitat de l’esperma. Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili, que formen part de la Red CiberObn de l’Instituto Carlos III, i de la University of Utah, han dut a terme el primer estudi observacional, amb participants sans i en edat reproductiva, per tal d’esbrinar si existeix una associació entre els patrons dietètics saludables i la qualitat espermàtica. S’han tingut en compte més d’un centenar de participants. Fins ara no hi havia una evidència científica sòlida sobre la influència dels aliments en la qualitat de l’esperma.

Segons informen fonts de la URV, la infertilitat afecta el 15% de les parelles en edat reproductiva. Nombrosos estudis han posat de manifest que als països occidentals la qualitat del semen s’ha reduït gairebé a la meitat els darrers 40 anys. Aquesta disminució s’ha relacionat amb un estil de vida no saludable relacionat amb l’exposició a situacions d’estrès, el consum de drogues, tabac o alcohol, o el seguiment de dietes no saludables.

La Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili ja havia descrit que alguns aliments de la dieta i alguns nutrients s’associaven amb una millora o empitjorament de la qualitat espermàtica i/o fertilitat. Tot i això, encara hi havia una falta d’evidència científica sòlida sobre el paper dels patrons dietètics en els paràmetres espermàtics.

Ara, investigadors d’aquest grup de recerca de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili han dut a terme aquest nou estudi, amb la principal conclusió que que una major adherència dels homes a la dieta mediterrània, rica en verdures, fruites, fruita seca, llegums, cereals i peix, s’associa a una millora de la qualitat espermàtica, i més concretament a una major mobilitat, paràmetre estretament relacionat amb la taxa de fecundabilitat de la parella.

Segons els investigadors, aquest treball afegeix més evidència en relació a la importància de la dieta sobre la qualitat espermàtica, i recomana de forma manifesta la necessitat de fer més estudis de qualitat per tal de que, en un futur, es puguin realitzar recomanacions dietètiques a la població en general.

Els resultats del present estudi, finançat en part per l’International Nut and Dried Fruit Council (INC), realitzat pel doctor Albert Salas-Huetos, investigador post-doctoral actualment treballant en la University of Utah, i liderat per la investigadora Mònica Bulló, professora agregada i Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i cap del grup CiberObn, han estat publicats a la revista científica Scientific Reports (Nature Publishing Group) aquest març.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Rècord històric de vendes per Sant Jordi amb 2 milions de llibres venuts

Les xifres de tancament del Sant Jordi han certificat el que es palpava al carrer des de primera hora: la…

1 hora fa

Un incendi en la planta baixa d’un edifici de Badalona deixa 10 ferits

Un incendi desenvolupat a la planta baixa d'un edifici de 4 plantes de Badalona ha deixat 10 persones afectades, segons…

2 hores fa

Les paradetes de Sant Jordi inunden les rambles de Sabadell

Com ja és habitual, Sabadell s’ha llevat el 23 d’abril amb una alegria especial i amb olor de paper nou…

2 hores fa

“En pau descansi”: Lydia Lozano cancel·la d’urgència la signatura de llibres per Sant Jordi

La periodista Lydia Lozano ha hagut de cancel·lar d'urgència la signatura de llibres que tenia programada aquest dimecres, diada de…

2 hores fa

El PSC de Tarragona reparteix més de 15.000 planters d’alfàbrega per Sant Jordi

Durant tot el dia de Sant Jordi, els i les socialistes de Tarragona han repartit a tota la ciutadania que…

2 hores fa

Lloret de Mar presentarà la 25a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

El Gremi de Bars i Restaurants de Lloret de Mar ho té tot llest per a la XXV edició de…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.