El Subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, ha visitat Altafulla aquest migdia per conèixer el projecte bàsic i d’execució d’adequació i posada en valor dels banys romans ubicats a peu de platja de la Vil·la romana dels Munts. Durant la seva visita, ha estat acompanyat per l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; Josep Anton Remolà, tècnic de conservació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT); la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo; la regidora de Cultura, Montse Castellarnau; el regidor de Turisme, Jaume Sànchez, i el regidor de Serveis, Micha Preuss.
La trobada ha consistit en una visita institucional al consistori on el subdelegat del Govern ha pogut consultar de primera mà el projecte i els plànols dels treballs que s’hi executaran. Un cop acabada la visita a l’Ajuntament, Jordi Sierra, ha comprovat in situ l’estat actual de les restes romanes on, una vegada fets els treballs, consolidarien, preservarien i posarien en valor aquestes termes ubicades a la punta del Fortí. En aquest sentit, el Subdelegat del Govern, Jordi Sierra, ha manifestat la seva predisposició, mitjançant el finançament per part del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, “a tirar endavant la connexió de la Vil·la romana dels Munts amb el Mare Nostrum a través d’aquestes termes”, i ha afegit: “L’any passat ja vam intentar incloure aquest projecte en el romanent de finançament, i no va ser possible. Per nosaltres, aquesta proposta és prioritària enguany i ho tornarem a intentar”.
Per l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, s’ha mostrat molt satisfet amb la reunió de treball amb el Subdelegat, i ha explicat que, tot i que s’està a l’espera dels Pressupostos Generals de l’Estat, confia en què aquesta proposta tiri endavant: “No ho podem assegurar però la intenció de finançament existeix, ja que donem valor a un patrimoni de tots”.
Aquesta zona és la part més desconeguda de la Vil·la romana dels Munts amb una preservació molt precària, condicionada pel pas continu de gent i pels efectes dels temporals. Les actuacions, valorades amb un total de 308.688,70 euros (IVA inclòs), preveuen connectar la vil·la dels Munts amb el conjunt de dels banys de mar a través d’un pas, dividit en diversos trams i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Com ha recordat Josep Anton Remolà, tècnic de conservació del MNAT, “és important tenir en compte que els banys de la platja dels Munts no és un element aïllat sinó que forma part d’un conjunt arquitectònic únic que comunica l’actual part visitable amb els banys de mar”.
En el primer tram, que unirà la vil·la amb la platja, es renovaria el paviment del passatge ja existent. A la sorra, on hi hauria senyalització tant pels Munts com pels banys, el passatge continuaria amb una passarel·la de fusta elevada fins a arribar a les roques, on el camí es transformaria en un pas amb sauló. Arribats a la zona de les restes romanes, el visitant passaria primer per la part frontal del búnker, construït durant la Guerra Civil i, finalment, arribararia als antics banys romans.
En aquesta zona, es preveu la instal·lació d’una passarel·la de fusta ubicada entre les restes i el mar, on també hi ha prevista senyalització amb la qual s’oferirà informació del conjunt per tal que els visitants puguin entendre les restes arqueològiques.
Quant a accessibilitat, també s’adequarien les escales ja existents entre la zona dels banys i el passeig del Fortí. D’aquesta manera, es completaria el recorregut del pas de ronda litoral, evitant el pas directe de gent per sobre de les restes romanes, i les posarà en valor.
Pel que fa al conjunt, també es planteja retirar la runa acumulada a l’interior de la part del caldarium (estança amb aigua calenta), a més de fer acabats de morter de cal i segellar els forats en les parts verticals més vulnerables. Paral·lelament, també es contempla ampliar la zona excavada amb una intervenció en un espai que, actualment, no està treballat i en el qual podrien sortir a la llum noves restes. La superfície on s’actuarà es calcula en 1.175 m2 i el termini dels treballs s’estima en 6 mesos.
Els banys romans de la platja d’Altafulla formaven part de la vil·la dels Munts, construïda a partir del segle I dC. L’estructura està situada a peu de platja, sobre una zona rocosa, pràcticament a nivell del mar. De les restes, destaca un espai de planta rectangular que correspondria al caldarium. D’aquesta part de les termes es conserva una banqueta que servia per circular i poder seure. En un altre dels murs, es preserva una fornícula que, probablement, allotjava una font o algun element escultòric. Del conjunt, també es preserven restes de pilars i altres estructures de sota terra. Així mateix, els banys disposaven d’estructures subterrànies per escalfar l’aigua.
La Farga, Centre d'Activitats de L'Hospitalet, acull, del 7 al 9 de maig, FiraGran, el Saló de la Gent Gran…
El cantant porto-riqueny Bad Bunny actuarà a Barcelona el 22 de maig del 2026. L'Estadi Olímpic serà la seu d'aquesta…
L’Ampolla es prepara per a la celebració de la Diada de l’Ostra del Delta, que tindrà lloc el diumenge 11…
El dia 8 de maig s’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de…
El servei de benestar animal de l’Ajuntament de Calafell va realitzar 400 esterilitzacions de gats de carrer durant l’any 2024.…
A tan sols uns dies perquè comenci la cinquena edició de la Terrafira, la regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament…
Esta web utiliza cookies.