Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Solsonès, Albert Bajona, l’estudi està valorant totes les possibilitats tenint en compte que, en un futur proper, Solsona, Olius i Cardona faran el porta a porta, tal com ja el fan ara a Sant Llorenç de Morunys. Tots quatre són els punts on es generen més residus a tota la comarca.
En tot cas, un cop es tinguin els resultats, a mitjan de l’any que ve, s’esperarà a tenir els recursos econòmics necessaris per dur-los a terme, ja que, entre d’altres coses, reduir els punts de recollida voldria dir, per exemple, expropiar alguns terrenys per tal d’ubicar-los.
Gestió directa del dipòsit
El que sí es té previst a curt termini, concretament a partir del mes de març, és que el Consell Comarcal comenci a gestionar directament el dipòsit del centre de tractaments de residus, situat a Clariana de Cardener. L’objectiu és garantir la seva vida útil durant els pròxims 29 anys, ja que d’una banda, es preveu prohibir l’entrada de material de fora de la comarca –especialment terres assimilables- i, de l’altra, assolir el 90% de recollida selectiva.
Segons ha explicat, al ritme d’abocaments actual, la vida útil de l’abocador s’escurça dels 35 als 10 anys i, en canvi, amb les mesures que el Consell Comarcal preveu adoptar, es permet garantir la vida útil durant els pròxims 29 anys, que ja és el que s’havia calculat d’un inici. En aquest sentit, ha recordat que construir un nou abocador tindria un cost mitjà de 1.600 euros per família de quatre membres.